Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars Pettersson: Kärnkraften bara en omodern miljöförstörare

Jag läste ledaren i VLT den 12 januari, om folkpartiets utspel att riva upp folkomröstningsbeslutet att avskaffa svensk kärnkraft.

Annons

Återigen glöms brytningen av uranmalm samt givetvis det stora problemet med slutförvaring av uttjänt kärnbränsle. Uppdrag gransknings "Kärnkraftens bakgård" den 28 november 2007, tog just upp den enorma miljöförstöringen som sker i samband med malmbrytningen.

Det framkom inte heller att ingen svensk kommun ville ha med någon brytning att göra just på grund av miljöproblemen.

Så vem är storförbrukare av el? Låt oss till att börja med stänga av alla "standby-lägen" på våra elektronikapparater.

Sedan måste alla industrier i detta land bli koldioxidfria, med andra ord helt gå över till inköp av "bra miljövalel", samt maximera sina åtaganden avseende energieffektivisering.

Externa köpcentra, som också har blivit storförbrukare, måste givetvis bli koldioxidfria. Här kan man storsatsa på solceller, då enorma exponeringsytor står till förfogande.

Vattenfall skall genast sluta upp med brunkolsbrytning/eldning i Tyskland samt sälja allt ägande i svensk kärnkraft. Det som bolaget skall syssla med är vattenkraft, bygga och driva vindkraft i stor skala, bygga och driva jättekomplex inom solenergiområdet samt utveckla och driva biogasen som värme/elproducent.

En differentiering av energiskatten, som innebär en halvering av energiskatten för "bra miljöval-el", samt en fördubbling av energiskatten för övrig el skulle skynda på hela omställningen redan nu.

Jag tänker inte på några villkor acceptera kärnkraften som en påstådd "koldioxidfri miljövänlig elproducent", utan ser den bara som en oerhört omodern miljöförstörare som kommer att fördärva hela jordklotet om den inte stoppas nu!

Lars Pettersson

Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons