Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Larvina Amin: Fredsälskande västeråsare inspireras av Koranen

Annons
Inspiration. Koranen ligger till grund för muslimsk fredsrörelse.

Den 11 december är ett datum vi kommer minnas länge. Förmodligen kommer vi även att minnas var vi befann oss när vi fick beskedet att en ung man valt att spränga sig till döds mitt i centrala Stockholm.

Jag befann mig i Stockholm med släktingar för att tillbringa helgen tillsammans så att jag skulle få lugn och ro och komma bort från all stress med studier. På söndagsmorgon öppnade jag ögonen och hörde att tv:n var på och rösterna som jag hörde talade om bomb och explosion. Jag for upp från sängen och just då sätter min bror på text-tv och jag ser texten ”en man sprängde sig själv i centrala Stockholm”. Jag kände direkt hur magen gjorde ont och jag kunde knappt stå på benen. Jag minns att jag lade handen för munnen som öppnades av chock. Jag skakade på huvudet och ville inte att det skulle vara sant.

Hemma hos min farbror, som jag var, blev stämningen tyst och dyster. Det var som att få en rejäl smäll i ansiktet. Vi hyser en oro för hur samhällsklimatet kommer att bli efter detta. Det är viktigt att vi inte låter oss dras med av rädslan och att vi försöker vara balanserade för att konstruktivt stärka vårt samhälle tillsammans.

Som fredsrörelse är det självklart att vi är emot all form av våld, oavsett om det är en laserman som sprider skräck och terror i en hel stad, en flicka som misshandlas i Lund för att hon bär slöja eller en självmordsbombare i Stockholms hjärta. Vi hyser en oro för att utvecklingen i Sverige ska följa samma mönster som skett i andra länder efter terrordåd. Muslimer har misstänkliggjorts och belagts med en kollektiv skuld för enskilda individers handlande. Vårt öppna fredliga samhälle är inte en självklarhet utan något som kräver ständigt arbete och eftertanke.

Sedan en tid tillbaka står vi i Sverige vid ett vägskäl. Vi är under ständigt tryck av främlingsfientliga såväl som islamofobiska krafter som vinner allt mer mark. En finanskris i Europa har gjort människor rädda och vi ser större polarisering mellan grupper när vi delas in i ”vi och dem”. Diskriminering och utanförskap är i dag en realitet för Sveriges muslimer. Rädslan vi alla känner efter våldsdådet riskerar att mynna ut i ett större muslimhat och ökade svårigheter för muslimer i Sverige.

Vi tror att Sverige, som i så mycket annat, kan vara ett föredöme och att vi tillsammans kan skapa en konstruktiv samhällsdebatt. Alla behöver ta ansvar för att minska spänningar och missförstånd samt överbrygga klyftor i samhället. Trygghet är en rättighet för varje medborgare och måste värnas. Det är viktigt att vi reflekterar över vilket samhällsklimat vi vill ha och vilken värld vi vill leva i. Endast genom möten kan vi skapa förståelse och kunskap om varandra.

Vår grund och inspiration som muslimsk fredsrörelse vilar på Koranen. Den uppmanar oss att göra gott och att handla rätt till exempel i vers (16:90) ”GUD befaller att rätt och rättvisa skall råda (människor emellan och befaller dem) att göra gott och att vara givmilda mot de närmaste, och Han förbjuder alla skamlösa handlingar och allt som strider mot rimlighet och förnuft och allt som innebär en kränkning av andras rätt. Han förmanar och varnar er, för att ni skall lägga det på hjärtat.”

Svenska Muslimer för Fred och Rättvisa arbetar aktivt för att stärka muslimska ungdomar i deras identitet för att ta ansvar över sina liv. Vi erbjuder en plattform för att kunna identifiera vad de tycker är viktigt och tillhandahåller redskap för att möjliggöra att kunna vara med och påverka vårt samhälle.

Vi vill motverka frustration och en känsla av hopplöshet och i stället möjliggöra inflytande och deltagande vilket leder till en känsla av delaktighet och ett samhälle berikat av mångfald. Vi tror att det är det bästa sättet att skapa trygga ledare och förebilder som i sin tur bidrar till ett tryggare och rättvisare samhälle – för alla.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons