Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Las leder till "utlasning"

Annons

Jaha, då var det dags att krama Las, lagen om anställningsskydd. Vissa ungdomar kramar den så mycket att de under påskhelgen slog sönder två fönsterrutor till centerpartiets lokaler i Västerås och klottrade ner IOGT-NTO:s toalettdörrar på Lovisagården.

Efter snart 30 år i mediebranschen har jag lite svårt att förstå varför man älskar en lag som ligger som en våt filt över arbetsmarknaden och hindrar just ungdomar från att komma in och få en fast anställning.

De flesta medieföretag har satt i system att "lasa ut" vikarier efter elva månader. Det spelar ingen roll hur mycket du har ansträngt dig, jobbat gratis, jobbat obekvämt, förkovrat dig - efter elva månader är det tack och adjö. Jag har varit med om det och jag har sett mängder av andra råka ut för samma sak. Besvikna ungdomar i tårar med sina framtidsförhoppningar slagna i spillror.

På medieföretagen i Stockholm finns det vikarier som har cirkulerat mellan tidningar och andra medieföretag i tio år eller mer. De får aldrig fast jobb och de som har fast jobb vågar inte ta ett annat jobb eftersom de då blir "sist in". Snacka om nedbrytande!

Om man tar bort Las för ungdomar, får de i alla fall en chans att jobba i några år på samma företag. Företagaren kan se om verksamheten håller för att anställa en person till, något som inte alltid är givet i en liten rörelse. Den unge får chansen till en längre anställning och möjlighet att lära sig yrket ordentligt och får kanske fortsätta och så småningom omfattas av Las.

Själv undrar jag om inte LAS borde ersättas av ett mer flexibelt system. Vissa trygghetslagar måste naturligtvis finnas så att arbetstagarna kan känna trygghet på sin arbetsplats. Så gärna trygghetslagar men tiden är mogen för en reform.

Charlotte Unander-Scharin

Ombudsman för centerpartiets kommunkrets

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons