Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läs Småföretagsbarometern, Olle Wärmlöf !

Annons

Man kan undra om Olle Wärmlöf över huvud taget följer nyhetsrapportering om näringsliv och företagande i Sverige. Han fortsätter den 29 november att klaga över företagens usla villkor och hårda beskattning.

Men Olle Wärmlöf, saken är ju den att Sverige gång på gång får mycket gott betyg vad gäller företagsklimat, stabilitet och tillväxt. Företagens vinster ökar i jämförelse med övriga länder inom EU och i en internationell jämförelse, som publicerades häromveckan, är Sverige efter USA det mest konkurrenskraftiga landet i världen.

Vi har färre arbetslösa än övriga Europa och vi har en stabil ekonomi. Enligt den så kallade Småföretagsbarometern, som presenteras av Företagarna och Föreningssparbanken för några dagar sedan, har konjunkturen stärkts betydligt det senaste halv-året. Omsättning, order-ingång och lönsamhet har förbättrats kraftigt.

Det stora bekymret är att den goda konjunkturen fortfarande inte visar sig ge nya jobb i den takt som vi socialdemokrater önskar. Därför gör vi denna stora tvååriga satsning på bland annat plusjobben för att ge de som har det allra svårast på arbetsmarknaden i dag, en möjlighet att arbeta på viktiga samhällsområden och därmed skaffa sig arbetslivserfarenhet, få kontakter, visa vad de kan och förhoppningsvis därmed få fäste på arbetsmarknaden.

Anledningen till att vi kan göra detta är att Sverige har en stabil ekonomi. Det visar sig att den nordiska modellen som social-demokratin är arkitekter till är mycket framgångsrik vad gäller näringsliv och sysselsättning. Att, som Olle Wärmlöf, påstå att detta inte varit möjligt utan skatteintäkterna från företagens upplösning av periodiseringsfonderna är en populistisk förenkling där han friskt blandar äpplen och päron. Statens budget är mera komplicerad än så.

Paavo Vallius

Riksdagsledamot för

socialdemokraterna från Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons