Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt alla barn få del av statens julklapp

Annons

Tänk dig en extra bonus före jul? Du har inte gjort något speciellt, utan staten ger dig som har barn 300 kronor i extra julklapp i och med barnbidragshöjningen som betalas ut retroaktivt i december. Har du dessutom två barn får du flerbarnstillägg redan från andra barnet.

Tyvärr så får många barn som har föräldrar med socialbidrag (försörjningsstöd) inte del av barnbidragshöjningen då en extra hundralapp eller i det här fallet 300 kronor extra räknas som inkomst och i motsvarande del skall socialbidraget sänkas. Det blir ett nollsummespel.

Som kommunpolitiker kan vi rätta till detta genom att höja barnnormen med 100 kronor per barn och månad. Om vi inte beslutar om denna höjning av barnnormen innebär det att barnbidragshöjningen för familjer med ekonomiskt bistånd går direkt till kommunen. I det här fallet individ- och familjenämnden i Västerås, som kan förstärka sitt ekonomiska resultat på bekostnad av de mest utsatta barnfamiljerna.

2001 satt miljöpartiet i majoritet i Västerås med socialdemokraterna och vänsterpartiet. Miljöpartiet fick då igenom att alla barn skulle få del av barnbidragshöjningen och inga barn skulle bli utan barnbidragshöjning oavsett föräldrarnas inkomst. Vi uppmanar nu individ- och familjenämnden att ge en välkommen julklapp till de barn som har föräldrar med socialbidrag så att också de får del av barnbidragshöjningen.

I Västerås är det runt 1 400 barnfamiljer och 2 800 barn som skulle beröras. Från miljöpartiets sida anser vi att detta är både en rättvisefråga och en demokratifråga. Barnbidraget är ett uttryck för att samhället värderar alla barn lika. Detta är en demokratifråga på så sätt att här har utlovats en lättnad för alla barnfamiljer.

Om vi då på kommunnivå genom passivitet drar in detta belopp måste ju den som drabbas fråga sig vad det finns för konsekvens i de politiska partiernas budskap. Detta borde innebära att alla barnfamiljer för barnens räkning bör få del av den höjning man på riksnivå beslutat om, inte minst de familjer som har sämst ekonomiska förutsättningar att klara livets nödtorft.

Miljöpartiet lyckades år 2001 och vi hoppas vi kan få med alla partier i individ- och familjenämnden att fatta ett klokt beslut den 21 december. Att låta alla barn få ta del av statens julklapp är helt klart rätt, om vi vill visa solidaritet och omtanke med de mest utsatta barnen i Västerås.

Andreas Porswald

Signild Mörlin

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons