Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt alla spädbarn sova på rygg

Annons

Med bestörtning läste vi VLTs artikel den 19 maj där Anna Wahlgren ger rådet till spädbarnsföräldrar att låta sina små barn sova på mage med andningslarm. Samma råd finns på hennes hemsida.

I början av 1990-talet dog mer än 100 svenska spädbarn varje år utan att man hittade någon förklaring. När vi numera rekommenderar att spädbarn sover på rygg i stället för på mage har antal dödsfall minskat från 110 dödsfall per 100 000 födda barn år 1991 till 24 dödsfall per 100 000 år 2003!

Att färre mammor röker under graviditeten och att spädbarn inte utsätts lika mycket för tobaksrök har också spelat in, men den viktigaste faktorn är att barnen nu sover på rygg. Däremot ska vakna barn gärna ligga på mage för att träna sin rörlighet och upptäcka världen ur olika perspektiv.

Vi har arbetat på barnavårdscentraler, BVC, sedan 1960- och 70-talet. På 60-talet sov de flesta barn på rygg, på 70-och 80-talet vande vi barnen vid att sova på mage och på 90-talet kom rekommendationen att sova på rygg igen. Vi har inget intryck av att sömnproblemen har ökat de senaste åren. Spädbarn med sömnproblem har funnits hela tiden och är ett stort problem för många familjer.

På BVC försöker vi ge råd och stöd till familjen och undersöker barnet så att sömnproblemen inte beror på någon sjukdom. Men att träna barnen att sova på mage med andningslarm är ingen lösning. Larmet är dyrt att köpa eller hyra, och det är ibland tekniska krångel med falska larm, som förstås oroar både barn och föräldrar. Dessutom är vi mycket tveksamma till att barnet skulle sova bättre på mage.

Fortsätt alltså att låta alla barn sova på rygg och prata med din BVC-sjuksköterska om barnet har sömnproblem.

Kerstin Werner, överläkare

Britta Lindahl, vårdutvecklare vid barnhälsovården i Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons