Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt den ljusnande framtid bli vår i år!

Annons

Efter valborgsmässofirandet har VLT i nyhetsnotiser och krönika konstaterat att helgen firats relativt nyktert. Ett ungdomslag i fotboll har dessutom beslutat att bli helnyktert. Dessa glädjande budskap kan vara tecken på att fler ungdomar fattat att var fjärde 15-årig alkoholdebutant riskerar allvarliga alkoholproblem i framtiden.

Risken ökar med lägre debutålder och är fyra gånger större än vid första glaset fem år senare, som tyvärr även då ger ungefär samma alkoholproblem som vi haft under många år.

Det är snart dags för studentfester som ett kvitto på mogenhetsexamen - en final efter många år av trägna studier i goda kamraters lag. Festerna bör vara kul och öppen för hela klassen.

För en tid sedan beklagade sig Jasmin Aherdan i en insändare i VLT, "Portad från studentfesten", att hon som 17-åring inte får vara med på studentfesten på grund av alkohollag-stiftningen. Samtidigt struntar hon i alkoholen och kan roa sig nykter. Om alla studenter kunde tänka lika solidariskt och enas om en studentfest utan alkohol - en minnesstund efter att under många år ha svettats och svetsats samman - i äkta glädje utan kantring mot fyllsnack och split. En fest från vilka de som har körkort kan köra bilen hem utan risker och alla kan utan ånger efteråt minnas vad man gjort. Detta vore en solidaritetshandling med 17-åringar, muslimer och andra som av olika anledningar tar avstånd från drogad "glädje". Våga visa klass och tá upp frågan i klassen!

Öppna årets studentfester för alla och visa att ungdomar kan ha kul utan den ökade risk för beroende som följer tidig alkoholdebut enligt seriösa undersökningar. Det är ni ungdomar som långsiktigt löper riskerna och inte krögarnas och langarnas kortsiktiga vinstintresse. Det är ni som avgör vad som skall ätas och drickas. Tänk om!

Tänk om?

Låt den ljusnande framtid bli vår i år! I OS- och EM-tider värnar vi om svenskars rekord. Det finns dock mindre gynnsamma svenska rekord vars existens bara syns i notiser och nyhetsspalter utan att vi upptäcker den dystra helheten.

Vårt ungdomsfylleri har under en tid nått toppnoteringar och gränserna tänjs utan att ungdomar och deras föräldrar inser ökade risker för framtida beroende - ett framtida spel i andra A-lag än dem på tävlingsarenorna. Lyssna till paroller som håller!

Alkohol och andra droger är allvarliga hot mot både individuellt välmående och nationell välfärd. Låt inte beroendets tvångströja bli ditt framtida mode. Det är valår - våga välja rätt. Ge men ta inte järnet. Återuppliva ett gammalt motto från krigsåren: "Järntid kräver stålsatt ungdom - stålsatt ungdom är helnykter!"

Thore Gårmark

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons