Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt flaskorna förbli korkade

Annons

Vi har i dagarna blivit varse hur naturkatastrofer kan ta oss på sängen. Vi önskar varningssystem som i tid som kan lindra följderna. Ändå finns det tydliga varningar för annat som vi försummar att beakta.

En sådan är att vart fjärde barn riskerar framtida missbruk om inte dagens höga alkoholkonsumtion går att stoppa. Prognosen baseras på en omfattande amerikansk undersökning som visar att risken för missbruk vid alkoholdebut vid 15 år är 40 procent, vid 17 år 25 procent och vid 20 år 10 procent. En svensk undersökning visar att 25 procent av eleverna i grundskolans högstadium och 90 procent i gymnasieskolan använder alkohol. Om dessa andelar omräknas enligt den amerikanska undersökningen riskerar var fjärde elev framtida missbruk i jämförelse med de 10 procent som länge gällt.

Vågor efter ymnigt tilltagna kvoter för privatimport av alkohol förväntas skörda sina offer. Fler måste därför vara nyktra och låta flaskorna förbli korkade om Sverige i framtiden vill ha fler närande och färre tärande medborgare.

I ord och gester hyllas lätt alkoholseden, där den starke tar ett glas och förblir dess herre, medan minst 10 procent av brukarna trillar dit och blir glasets slavar. Knappast någon vill bli narkoman eller alkoholist. Ändå hamnar dagligen många i rus-fällan. Den beroende är tyvärr aldrig fri. Utöver dem som någon gång drabbas tillkommer som ringar på vattnet den oro och ångest som ofta även en handfull anhöriga och vänner till missbrukaren tvingas uppleva.

Att fira segern med bira eller examen med champagne kan inleda framtida nederlag. Bedömning av risksambanden försvåras av en lång inkubationstid till missbruk.

Alkoholseden är roten till missbruk. En missbrukare är beroende och därmed inte fri. Ingen blir missbrukare utan att först ha varit brukare. Varför ta risken? Ökat barn- och ungdomsfylleri är ett hot mot vår framtid, då tidig alkoholdebut mångdubblar riskerna för framtida missbruk. Ändå visar en färsk undersökning att 30 procent av de unga har sina egna föräldrar som langare - resten någon annan vuxen.

Vuxnas föredöme har stor betydelse. Våga värna de unga från alkoholdebut som kan leda till missbruk och annat som kan skada frid, hälsa och trevnad. Alkohol kan ibland lösgöra hämmande blyghet, men minskar lätt vår kontroll över ilska, våldbenägenhet och riskfylld bilkörning.

För unga gäller det att våga välja en drogfri framtid, vilket är en häftigare utmaning än att söka utröna hur mycket man tål eller om man hör till de 25 procent av brukarna som riskerar att bli framtida missbrukare. För vuxna att inte langa alkohol till unga, hålla koll på hemmets spritdepå efter utlandsresan samt föregå med gott exempel. Tänk efter före! Vi har bara ett liv som vi bör vara rädda om.

Thore Gårmark, Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons