Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt folk betala för public service genom skatten

Annons
Tvdator. Ska datorägare betala tv-licens?Foto: VLT:s arkiv

För några månader sedan beslöt Radiotjänst att man skulle även skulle kräva tv-avgift från de som har surfplattor och datorer. Många av dessa klagade då till domstol.

I dagarna kom beskedet att domstolen har dömt att alla som äger en surfplatta måste betala tv-avgift. Detta gäller oavsett om plattan används för att se på TV med eller ej. Skälet är att det räcker att ha en mottagare som kan ta emot tv-sändningar för att tvingas betala tv-avgiften.

Det betyder att förutom de med tv-apparater så måste även alla som äger en dator med internetkoppling betala tv-avgiften. Det gör detsamma vilken typ av dator du har – vanlig skrivbordsdator, laptop eller platta – de kräver alla att man måste betala tv-avgiften.

Det betyder i praktiken att alla svenskar tvingas betala tv-avgiften. Vi i Piratpartiet tycker att när man nu infört ett allmän avgift som alla måste betala så är de extrakostnaden slöseri med resurser.

En insamlingsenhet skickar ut folk att kontrollera om de som inte betalar tv-avgift och ser om de ha en tv eller dator är onödig byråkrati. Varför ha en avgift när i praktiken alla måste betala i alla fall? Då funkar avgiften som en skatt.

Piratpartiet har därför kravet på att tv-avgiften skall avskaffas och att man i stället skall betala tv-avgiften via skattesedeln. På så sätt så kommer alla vara med och betala för public service i mån av inkomst.

Genom att direkt knyta skatten till public service så slipper man även att riksdagen ska gå in och kladda i pengarna. Public service blir därmed oberoende och slipper politisk styrning.

Genom avskaffandet av Radiotjänst frigörs då 100 människor från administrationen av tv-avgiften och kan då få jobba med annat. Till exempel skulle dessa resurser kunna gå till att göra fler radio- och tv-program. Låt resurserna gå till kultur i stället för meningslös administration.

Public service gör en nyttig insats till, exempel så gör Utbildningsradion, UR viktiga insatser för skolan genom att producera utbildningsmaterial. UR har släppt större delen av sitt arkiv fritt på internet.

SVT har Öppet arkiv med gamla tv-sändningar som ger folk möjlighet att se på gamla tv-program och gör vår tv-historia tillgänglig för allmänheten och forskare.

Kostnaden för dessa arkiv skulle kunna minskas om man förutom strömmande media går till att även släppa dem via The Pirate Bay.

Låt oss avskaffa tv-avgiften – i dagens moderna kunskapssamhälle är den föråldrad.

Anders S Lindbäck Piratpartiet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons