Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt företagare välja halverad egenavgift

Annons

Sverige har haft den sämsta utvecklingen av andelen företagare de senaste tio åren jämfört med EU-15-länderna (EU före senaste utvidgningen). Medan andelen företagare ökat med i genomsnitt cirka 10 procent i EU-15 har samma andel sjunkit med nästan 10 procent i Sverige. Det visar en ny rapport från Företagarna.

Inget annat land uppvisar denna negativa utveckling, den är unik för Sverige.

Huvudorsaken till detta är obalansen mellan risk och avkastning. En åtgärd för att förbättra denna balans är att låta företagare stå utanför socialförsäkringssystemet. Då skulle de kunna halvera sina sociala avgifter och på det sättet öka förtjänstmöjligheterna. Ingen tjänar på att företagare tvingas betala dyra premier till ett försäkringssystem som de inte utnyttjar.

Rapporten visar på ett starkt samband mellan nivån på socialförsäkringarna och andelen företagare i EU-15-länderna. En förklaring är att, även om företagare i teorin omfattas av samma trygghetssystem som anställda, så har de i praktiken begränsade möjligheter att ta del av detta. Att få ut 80 procent av den lön som företagaren tagit ut, i händelse av sjukdom, är ofta inte tillräckligt för att klara av verksamheten. Förutom lönen finns andra kostnader (hyra, kapitalkostnader, med mera) som fortsätter att löpa. Det är en av anledningarna till att 75 procent av soloföretagarna inte tar ut en enda sjukdag under ett år.

I länder med höga socialförsäkringsnivåer är det få som väljer att bli företagare. De potentiella vinsterna av att starta och driva företag uppväger inte förlusterna av inkomsttryggheten som individerna har i en anställning. Möjligheterna till avkastning står inte i proportion till riskerna.

Det brukar sägas att trygga människor vågar. Men vad menas med trygghet? Är det att omfattas av ett finmaskigt socialt trygghetssystem? Eller är det tryggheten i att risktagande lönar sig, det vill säga att den som tar risken att starta och driva företag också kan kalkylera med rimlig avkastning.

För att stimulera fler människor att satsa på eget företagande är det den senare formen av trygghet som måste utvecklas. Det är den sortens trygghet som Sverige behöver, därför att;

Flera jobb förutsätter flera företagare och flera framgångsrika företag.

Om det är ett finmaskigt skydddsnät som avses måste företagares skydd i det samma förbättras. Ett sådant system är dock mycket problematiskt att konstruera så att det praktiskt kommer att fungera. Därför förespråkar jag tryggheten i form av att risktagande lönar sig. Det innehåller också en starkare motivationsfaktor.

Ove Jansson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons