Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt förskolor som klarar kvalitetskraven få starta i Västerås

Annons

I en dom från länsrätten blir en ansökan för start av förskola beviljad i Västerås.

En ansökan som den politiska majoriteten avslog tidigare i år. Vi från oppositionen föreslog redan när ärendet behandlades i Barn- och ungdomsnämnden att ansökan skulle beviljas. Självklart skall förskolor som klarar av de krav som ställs på kvalitet få starta.

Vi från oppositionen vill ha fri etableringsrätt för förskolor i Västerås. Detta skall

gälla olika former av förskolor och även privata dagbarnvårdare.

Genom att ha en ersättningsmodell blir förutsättningarna tydliga. Samma förutsättningar skall gälla oavsett utförare, kommunal eller privat. Då är det inte längre politikerna som styr vilken förskola som barnen skall gå i, utan föräldrarna. Det politiska ansvaret blir också tydligt. Det handlar om att följa upp och se till att förskolor håller kvaliteten och också informera föräldrar om vilka valmöjligheter som finns.

Här finns en stor skillnad mellan olika politiska partier. Skiljelinjen går mellan den socialistiska majoriteten och oppositionen. Där vi från oppositionen ser föräldrarna som de som känner sina barn bäst. Det är inte politiker som kan och vet vad varje enskilt barn behöver, utan föräldrarna. Det är också därför vi vill ha en fri etableringsrätt för att få så stor mångfald som möjligt.

Det är dags att få en förändring i Västerås. I dag skiljer det endast ett mandat i kommunfullmäktige mellan valfrihet och mångfald i stället för politisk detaljstyrning.

Det skiljer ett mandat i kommunfullmäktige för att få fri etableringsrätt i Västerås i stället för att behöva gå omvägen via domar i länsrätten för att få starta en alternativ förskola.

Det är mindre än två år kvar till nästa val, då det kan bli en förändring i Västerås.

Elisabeth Unell (m)

Agneta Berliner (fp)

Solveig Nygren (kd)

Vicki Skure-Eriksson (c)

Andreas Porswald (mp)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons