Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt hjärtat va' med!

Annons

Alla hjärtans dag. En dag för lite extra vänlighet och omtänksamhet. Är det något att fira, eller bara ett jippo som får oss att handla mer?

När jag är ute och pratar om barnkonventionen med skolelever frågar jag vilka rättigheter de tycker är viktigast. "Rätten att bli älskad" eller "rätten att ha en vän" får nästan alltid mest poäng.

Jag är övertygad om att det inte bara gäller barn. Sådana är vi nog allesammans. Alla vill ha en vän, och alla vill vi bli älskade. Tyvärr kan vi inte lagstifta om det i riksdagen - annars skulle det vara en bra modell för att förbättra tillståndet i världen.

Att vara älskad som den man är borde alla få uppleva. För barnet utgör det grunden för ett gott självförtroende. Det är viktigt att få uppleva att man duger och blir respekterad. Då skapas en positiv självbild och då växer barnet.

Ett gott självförtroende är en av de viktigaste faktorerna för att må bra och för att i sin tur kunna ge kärlek, uppmuntran och respekt till andra. Därför är det så viktigt att samhället satsar på barnen redan från allra första början. Att föräldrar får råd och stöd i sin viktiga roll. Att förskolan är bra. Liksom att tiden i skolan blir en positiv tid där barnen förutom att få kunskap också blir inspirerade och möts med respekt.

Det röda hjärtat är en stark global symbol för känslor av glädje och kärlek. Inte minst i musiken och lyriken. Vi säger ju att vi sjunger från hjärtat. Så varför inte ta tillvara denna Alla hjärtans dag - bryt vardagsstressen för en stund, stäng av tv:n och umgås med varandra.

Varför inte ringa till någon gammal vän? Eller bara koppla av med lite musik.

Tiden går så fort, ibland känns det som om vi inte hänger med. Då kan en dag, som Alla hjärtans dag, vara en dag att komma i kapp med sig själv. Göra det där roliga med barnen man tänkt men som inte blev av. Bara sitta tillsammans och göra just ingenting mer än att lyssna på varandra.

Låt hjärtat vara med för ett vänligare samhälle.

Margareta Israelsson, s, riksdagsledamot, Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons