Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt inte det bästa bli det godas fiende

Annons

I DN Motor 27 januari ifrågasätter SLU-forskaren Torbjörn Rydberg lämpligheten att låta biodrivmedel ersätta fossil bensin och diesel. Artikeln citeras i VLT:s ledare den 29 januari.

Kritiken gäller inte bara de alternativ som i dag är tillgängliga, främst etanol och RME, utan även den så kallade andra generationens biodrivmedel som baseras på cellulosahaltiga råvaror som salix och skogsbiprodukter.

Med en analysmetod kallad -Emergy-, där -m- står för minne, kommer Rydberg fram till att de fossila bränslena ger mycket mer energi i förhållande till investerad energi än bioenergin. Visst kan man i sin studiekammare räkna på detta sätt och betrakta de under miljoner år uppbyggda reserverna av olja, gas och kol som gratis tillgångar. Men Emergy-metoden leder fel om vi ska lösa dagens stora utmaningar, klimathotet och försörjningstryggheten, eftersom den anger att fossila bränslen är bättre än bioenergi. Metoden ger därför fel signaler till såväl politiker som näringslivets aktörer.

Rydberg har också fel när han hävdar att spannmålsetanolen vid en traditionell energianalys är en Ebberöds bank. En forskarkollega, Pål Börjesson, docent i miljö- och energisystem vid Lunds universitet, har granskat åtta svenska och åtta utländska forskningsrapporter och sammanfattar att den spannmålsbaserade etanolen, räknat på hela kedjan, i genomsnitt ger ett energiöverskott på 60 procent. Det är ett netto som vi får genom växternas förmåga att omvandla solljuset till energi. Klimateffekterna är också positiva.

Vid Lantmännens anläggning i Norrköping, där vi använder biobaserad ånga för att driva processen, får vi en etanol som ger bara 20 procent av bensinens utsläpp av växthusgaser.

Kanske kan vi i framtiden nå ännu bättre utbyten och, som Rydberg antyder, även köra våra bilar på energi från sol, vind och vatten. Men för att få i gång en marknad och en bas för utvecklings- och omställningsprocesserna måste vi börja nu. Och självklart måste vi samtidigt minska vår totala energianvändning genom effektivare teknik och ändrade beteenden. Det finns ingen motsättning mellan dessa strategier. Låt inte det bästa bli det godas fiende.

@Byline - endast namn:Bengt Håkansson

Kenneth Werling

Replik

För att få i gång en marknad och en bas för utvecklings- och omställningsprocesserna för energiomställning måste vi börja nu, hävdar Bengt Håkansson, affärsområdeschef Lantmännen Energi och Kenneth Werling, affärschef biodrivmedel Lantmännen Energi.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons