Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt inte terrorismen stå som segrare!

Annons

Det spanska socialistpartiet PSOE tog vid söndagens val över makten i landet efter åtta mycket framgångsrika år med Partido Popular och José Maria Aznar vid rodret. För en vecka sedan hade ingen kunnat ana att PSOE-ledaren José Luis Rodriguez Zapatero i dag skulle stå som segrare och blivande premiärminister. Utan tvekan spelade torsdagens fruktansvärda terroristdåd i Madrid den helt avgörande rollen.

De senaste åtta åren av borgerligt styre har varit ett enormt uppsving för Spanien. Med verklighetsförankrade och tydliga förändringar har Aznar-regeringen minskat arbetslösheten radikalt och den vanlige medborgaren har kunnat påverka sin egen livssituation i allt större omfattning. Det som kom att bli regeringens fall var den aktiva politiken mot terrorismen och deltagandet i kampen mot diktaturen i Irak. Den nye socialistledaren vill nu kalla hem de spanska trupperna från Irak och därmed äventyra fredsarbetet och återuppbyggnaden av ett av världens mest sargade och behövande länder.

Den socialdemokratiska flatheten mot terrorismen är ett hot mot säkerheten i Europa och demokratin på vår kontinent är hotad i en större utsträckning än på decennier. FN måste nu ställa krav på den nya spanska ledningen att delta i kampen mot terrorn och våra svenska socialdemokrater måste göra sitt yttersta för att påverka sitt spanska systerparti i rätt riktning.

När ett terrordåd förändrar utgången av ett val är det terroristerna och terrorismen som vinner och demokratin som förlorar. Efter attentaten i förra veckan ställs nu nya och omedelbara krav på europeiskt samarbete för att bekämpa hoten. De som i dag firar att Spanien har fått en ny regering jublar över demokratins nederlag.

FREDRIK BERTILSSON

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons