Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt kommunerna bestämma själva

Annons

I VLT den 25 juli kräver fyra debattörer från SSU och UNF att bland annat Surahammars kommun skall inrätta "stödgrupper" för barn till missbrukare.

Det finns 290 kommuner i Sverige och dessa är väldigt olika i struktur, storlek och använder olika arbetssätt. Själva idén med det kommunala självstyret är att varje kommun skall ha möjlighet att organisera sin verksamhet så att det passar just den kommunen och dess invånare.

Surahammars kommun har formulerat en vision "att vara en kommun för barnens skull" och även om det finns mer att göra så har vi kommit en bra bit på väg.

Surahammar är en relativt liten kommun med ett nära samarbete mellan förskola-skola och individ- och familjeomsorgen.

Vi har inga förvaltningar utan strävar efter att alla skall samarbeta för invånarnas bästa.

Vi har en effektiv individ- och familjeomsorg som sätter barnet i centrum oavsett om barnet är utsatt för missbrukande vuxna eller har andra svårigheter. Det faktum att det inte finns något som officiellt kallas "stödgrupp" innebär inte att barnen inte får professionell hjälp att bearbeta sina upplevelser. För detta svarar bland annat skolkurator, socialsekreterare och välutbildade familjestödjare som arbetar flexibelt och tillsammans.

Utifrån vår ekonomiska situation anstränger vi oss ständigt för att utveckla vår förmåga att vara en kommun för barnens skull och under hösten 2006 kommer vi att genomföra följande satsningar:

Vi kommer tillsammans med Svenska kyrkan att utveckla en öppna förskolan/familjecentral för att ge hemmavarande föräldrar en träffpunkt och de mindre barnen en pedagogisk verksamhet men också för att öka möjligheten att tidigt upptäcka barn i riskzonen.

Tillsammans med grannkommunen Hallstahammar anställer vi en alkoholsamordnare som skall arbeta aktivt för att minska alkoholanvändandet och skjuta upp alkoholdebuten i våra kommuner.

Inom grundskolan genomför vi en utbildningssatsning för att öka vår förmåga att hjälpa barn med beteendestörningar. Vi tror att genom att upptäcka och hjälpa dessa barn tidigt kan vi göra en stor förebyggande insats.

Vi kommer också att bedriva ett systematiskt utvecklingsarbete för att utveckla kvaliteten i förskolan.

Vi håller med om att missbruket av alkohol är ett gissel inte minst för barnen och vi förstår och stödjer ert vällovliga syfte att väcka uppmärksamhet kring dessa barns situation.

Vad vi vänder oss mot är metoden att kräva att alla kommuner skall organisera sig på exakt samma sätt i arbetet för dessa barn. Vi tror att varje kommun har kompetens att organisera arbetet så att det blir det bästa för invånarna i just den kommunen.

Anders Tollin

Olle Thorell

Det faktum att det inte finns något som officiellt kallas "stödgrupp" i Surahammar innebär inte att barnen inte får professionell hjälp att bearbeta sina upplevelser, skriver kommunstyrelsens ordförande Anders Tollin och kommunstyrelsens vice ordförande Olle Thorell.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons