Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt oss koncentrera oss på verkliga trafikrisker

Annons

Hur går vi tillväga? Första steget är att lista de största riskerna och då vill jag ge dagens vägplanerare stort erkännande för att mötesolyckorna och beteendet att göra vilda omkörningar sjunkit i betydelse genom införandet av mitteräcke och 2+1.

Min risklista:

Köra mot rött ljus.

Ut från biväg genom stopplikt.

Omkörning på övergångsställe.

Zick-zack-körning på dubbelfilig Europaväg.

Det hemska är, att samtliga förseelser är så vanliga, att de flesta av oss exponeras för någon av dessa varje vecka! Lägger man till sådana mindre, men onödiga riskhöjningar som körning med en hand och hela uppmärksamheten på en yuppienalle respektive gå-korsande av bilgata med blicken fast förankrad på tåspetsarna, förvånas man över att våra akutsjukhus kan göra annat är plåstra kvidande trafikanter.

Vad kan vi trafikanter som ändå ägnar tid på väg och gata göra för att hjälpa polis och NTF till att få ett bättre resultat av sin verksamhet?

När jag stannar för gå-korsande och ser en bil närma sig sätter jag på varningsblinkers om jag hinner. Det är en åtgärd. Hade den hjälpt på Köpingsvägen? Finns det flera liknande knep?

För en vecka sedan körde jag på Cityringen som andra bil ned mot Vasagatskorset när gult blev rött. Bilen framför lättade på gasen och när han konstaterar, att korsande inte kommit igång kör han före - mot rött ?

Den föraren borde liksom de andra högriskförarna kallas in för samtal - kanske av NTF eftersom åtal aldrig kan bli följden utan bevis. Kan vi få ett rapportnummer dit vi beskriver situation och bilnummer? Jag är fullt medveten om att det finns massor med invändningar, men kan vi inte ha en diskussionskväll i ämnet med representanter för NTF, polisen, Vägverket under värdskap av VLT:s trafikpanel Helena Sjögren och Sven-Gunnar Wallin. Pröva nya vägar!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons