Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt oss ta ett gemensamt krafttag mot ungdomars alkoholdrickande!

Annons
Förkastlig fylla. Många ungdomar gör sin alkoholdebut på Valborg. (Bilden är arrangerad)foto: moa westerdahl

En färsk Sifoundersökning visar att var tredje förälder låtit sin 15-åring smaka på alkohol. Det är dock en myt att ett glas vin till maten lär tonåringen att handskas med alkohol.

Vårt budskap till alla tonårsföräldrar i Västmanland är enkelt: säg nej till alkohol så länge barnen inte har åldern inne.

Föräldrar som är tydliga med att deras tonåringar inte ska dricka alkohol gör sina barn en stor tjänst. Sambandet mellan alkohol och våld är starkt. I sex misshandelsfall av tio har förövaren varit påverkad av alkohol eller andra droger. Samtidigt löper ungdomar som själva är påverkade ökad risk att bli utsatt för våld. Den som börjar tidigt med alkohol löper också större risk att drabbas av alkoholrelaterade problem som vuxen.

Sambandet mellan alkohol och annan brottslighet är också starkt, visar en nyligen publicerad skolundersökning bland ung-domar i årskurs nio.

Allvarligt och anmärkningsvärt är att hälften av de tillfrågade ungdomarna uppgav att de druckit sig berusade vid något tillfälle det senaste året, 25 procent att de gjort det fler än fem gånger. Detta trots bestämmelser om ålder som gör att de själva inte kan köpa alkohol på lagligt vis.

Undersökningen visar också att andelen flickor som säger sig ha druckit sig berusade nu ökat och är högre än bland pojkarna, 57 procent bland flickor och 49 bland pojkar.

Det är därför bekymmersamt att så många som 32 procent av föräldrar till 15-åringar låtit sina barn smaka på alkohol i hemmet, enligt den Sifoundersökning som Folkhälsoinstitutet låtit genomföra.

Undersökningen visar samtidigt att bara sju procent av föräldrarna tycker att det är okej att bjuda sina barn på alkohol. Men dessa sju procent tror samtidigt att de flesta andra föräldrar tycker det är okej att bjuda barnen på alkohol. Man kan därför tro att många påverkas av ett inbillat grupptryck.

Det är alltså inte som många ungdomar påstår att ”…alla andra får!” Så är det inte, men förhandlingstaktiken lyckas ofta.

För att motverka alkoholdrickandet gör många skolor värdefulla insatser för att mobilisera föräldrar i det förebyggande arbetet. Så görs också i Västmanland, där skolorna inte accepterar att minderåriga dricker alkohol. Men det är också viktigt att föräldrarna känner fortsatt ansvar för sina ungdomar när de går vidare till gymnasiet.

Polisen i Västmanland är en annan nyckelaktör som i ökad utsträckning har börjat arbeta systematiskt mot ungdomar som dricker alkohol. När minderåriga påträffas med alkohol eller är berusade skrivs en anmälan om brott mot alkohollagen. Medhavd alkohol hälls ut och föräldrarna kontaktas. En utredning inleds även för att ta reda på hur man kommit över alkoholen för att kunna spåra upp langaren.

Föräldrar som bjuder sina tonåringar på vin till middagen eller köper ut någon öl till skolavslutningen, tror ofta att de hjälper sina barn till ett sundare drickande eller skyddar från langad sprit. Detta är en myt – tonåringar som bjuds på eller förses med alkohol av sina föräldrar, dricker betydligt mer än andra ungdomar även utanför hemmet.

Vi behöver därför alla ta ett gemensamt krafttag mot ungdomars alkoholdrickande och hjälpa våra ungdomar till en sundare livsstil. Låt oss börja till Valborg och fortsätta vid skolavslutningarna, det är två tillfällen när många ungdomar gör sin alkoholdebut. Låt oss då visa att vi inte, varken som förälder eller annan ansvarskännande vuxen, accepterar att minderåriga dricker alkohol.

Vår förhoppning är också att den minoritet som i dag tycker att det är okej att bjuda sina minderåriga barn på alkohol ska börja tänka om.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons