Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt oss tala väl om lärare och lärande

Annons
I blickpunkten. Skolan och lärarna står i den politiska debattens centrum.

Visste ni att man blir bemött på två helt olika sätt när man berättar för någon att man pluggar till lärare jämfört med när man säger att man pluggar till jurist?

Min lillasyster är snart 22 år gammal och är lärarstudent. Jag är 23 år gammal och är juriststudent. Hon har sex månader till hon har sitt examensbevis i sin hand.

Det är två år till samma sak händer mig. Varje gång någon frågar mig om vad jag studerar och jag svarar att jag pluggar till jurist så utbrister personen som ställer frågan i hälften av fallen i ett ”wow”.

Folk blir lite imponerade. Inte allt för sällan är någon av de första följd-frågorna som kommer ”det måste vara jättejobbigt och svårt va?”

Om det är den vanligaste frågan så är den kommentar som jag oftast får att jag är duktig som klarar av att läsa till något så komplicerat och omfattande. När min syrra får samma fråga och hon svarar lärare så får hon helt andra frågor och kommentarer.

Den första fråga som hon möts av är i stället ”Men varför plugga till något med så dålig lön?” och ”varför vill du plugga till lärare?”

Medan jag vid besvarandet av mina frågor får försöka reducera bilden av den framtida karriärsjuristen så får min syrra i stället försvara sitt val av utbildning och sitt framtida yrkesval. Nu är inte min syrra en sådan människa som skäms för sig, utan snarare tvärtom, en som tydligt deklarerar vad som fick henne att välja att bli lärarstudent.

Det är dock långt ifrån alla som besitter ett sådant självförtroende och inte minst när man blir ifrågasatt av framstående karriärmänniskor i affärsbranschen.

Jag ska inte ge mig på en fulländad analys av det problem som jag har uppmärksammat. Jag menar bara att för att man ska kunna förbättra lärarens status och göra det mer attraktivt att vara lärare så måste man börja med sig själv.

Du måste själv se över hur du ser på lärarrollen och även hur du öppet pratar om just läraryrket som sådant. Om vi ger läraryrket en stämpel av att vara mindre värt, sätter vi in lärarna i ett av de berömda facken, att vara ett yrke där vem som helst oavsett betyg, intresse och talang kan utbilda sig och ansvara för våra barns framtid.

Då kommer det aldrig heller bli åtråvärt att utbilda sig till lärare och vi kommer, med dagens karriärlystna ungdomar, att gå miste om många riktigt duktiga lärare.

Med det vill jag givetvis inte säga att de som nu utbildar sig till lärare inte kommer att bli bra lärare. Tvärt om.

De som, trots den dåliga statusposition som lärar-yrket har ådragit sig, väljer att utbilda sig till lärare, kanske väljer att utbilda sig till lärare just för att de brinner för yrket som sådant. Eldsjälar, som trots en kass ingångslön och en lika dålig löneutveckling, en ohygglig arbetsbörda och allmänhetens oförstående, väljer att utbilda sig till lärare för att kunna utbilda våra barn och lägga grunden för dessa barns framtid.

Tanken med den här texten är inte att undervisa eller läxa upp, utan snarare att väcka en tanke. Ett annat sätt att se på saken.

Att vi måste försöka bli bättre på att ”Talk up teaching”. Jag vill inte i framtiden att vare sig min syster eller någon annan, som antingen funderar på, eller faktiskt håller på och utbildar sig till lärare, ska behöva ursäkta sig, eller än värre, skämmas för att säga att de håller på att bli lärare.

Tvärt om. Det är bra mer beundransvärt att, trots människors syn på läraryrket och det ansvar som lärarrollen medför, välja att bli lärare, än att sitta försjunken i lagboken, analyserande vad lagstiftaren har menat med vissa begrepp i lagtexten och känna sig lite bättre än alla andra varje gång någon blir imponerad över sitt framtida yrkesval.

Nej, vi måste alla börja ”talk up teaching to the very top!”

Viktoria Högström Unell (M) Juriststudent

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons