Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt oss värna vår gemensamma välfärd!

Annons

Tack för ditt svar, Hans Stackegård. Det är alltid intressant att debattera med någon som har en helt annan utgångspunkt än man själv. Det första jag måste nämna är min förvåning över den sista meningen i ditt svar: "Lämna människosynen utanför så länge vi inte debatterar socialbidraget". Hur menar du? Är vår människosyn ovidkommande när det gäller utformningen av a-kassa, sjukersättning och andra väsentliga delar av vårt trygghetssystem? Det är ju människor det handlar om!

När det gäller logik så förstår jag inte heller ditt resonemang. Vad är det som är så logiskt med att låta de mest utsatta i vårt samhälle bekosta välfärden för oss andra, bättre lottade? Att sparka på den som ligger, är det logik? Har du själv någonsin upplevt arbetslöshet eller sjukdom så vet du kanske att det handlar om tillfällen i livet då saker och ting är betydligt jobbigare än annars. Tryggheten rämnar, allt blir ett gungfly. Ditt inlägg är ännu ett bevis för att moderaterna vill se ökade klyftor mellan människor. Sänkta ersättningar, lägre lönenivåer för arbetare, urholkade kollektivavtal.

Visst kan du jämföra svenska förhållanden med hur det är på andra håll i världen, "tsunami-Sumatra" skriver du till exempel. Men jag kan inte riktigt se relevansen i den jämförelsen. Att det finns de som har det betydligt sämre än vi här i Sverige rättfärdigar inte en nedmontering av vårt sociala skyddsnät. Nej, bättre kan vi. Låt oss värna vår gemensamma välfärd! Alla ska få vara med i vårt samhällsbygge, alla ska ha rätt till en ny chans.

Att du sedan tar avgångna kommunalråd som exempel tycker jag är ganska märkligt. Det är ju en ytterst liten grupp på vår arbetsmarknad. Är det för att få det att framstå som om det är dem och deras trygghet jag främst värnar? Nej, de som skulle drabbas hårdast om moderaterna fick makten i Sverige och därmed genomförde sådant som att sänka ersättningar till 65 procent, det är de stora grupperna av låginkomsttagare. Försök förklara hur ett vårdbiträde eller en diskare som blir arbetslös ska leva på den nivån. Jag tror att du kan få vissa pedagogiska problem med att övertyga dem som berörs av dina idéer men gör gärna ett försök. Det ska bli spännande att se hur det tas emot!

Paavo Vallius

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons