Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt personalen bli nästa satsning

Annons
Vården. Med hjälp av ny teknik kan vården och arbetsmiljön förbättras, anser skribenten.       Foto: Tony Persson/arkiv

Replik till Urban Myrdal (24/6):

I Västmanland har vi stora skillnader i hälsa mellan invånarna och tyvärr även stora skillnader i vilken vård man blir erbjuden utifrån sin bakgrund. Att mäta och jämföra är ett viktigt sätt att identifiera skillnaderna.

Det finns inget perfekt ersättningssystem. Ekonomi kommer alltid att vara en viktig parameter när det gäller styrning av vården, men jag vill att även patienternas upplevelser och helhetskvaliteten ska var en del av styrsystemet.

Nationellt vill Kristdemokraterna se en bättre nationell samordning av vården. Skillnaderna är i dag alltför stora mellan de olika landstingen.

Förstatligande av sjukvården kan vara en väg. Större regioner en annan.

Vi lever i en tid då datorer öppnat en helt ny värld. Eftersom tekniken är ny och utvecklas snabbt har det varit omöjligt att delta i utvecklingen utan att göra fel.

Lika omöjligt har det varit att stå utanför datorernas värld. Olika landsting har valt olika lösningar i stället för att komma överens om något gemensamt. Det ansvaret vilar såväl på politiker som profession.

Nästa steg i utvecklingen blir att skapa mer stabila lösningar med system som kan kommunicera med varandra på ett säkert sätt, men det förutsätter kompromissvilja.

En annan utmaning inom IT är de appar till mobiltelefoner som allt fler patienter och personal börjar använda sig av. Jag vill att sjukvården ska förbereda sig så att apparna leder till förbättring snarare än förvirring.

Patientjournal på nätet är bra, eftersom vi tror att delaktiga patienter har större möjlighet att påverka sin hälsa.

Å andra sidan är Kristdemokraterna noga med att det ska finnas regelverk som skyddar utsatta personer – för att de inte ska tvingas visa sin journal.

Den risken finns dock redan i dag när vi har pappersjournaler. Ett regelverk för Västmanland håller på att arbetas fram där läkarkåren är delaktig.

Jag vänder mig emot Urban Myrdals syn på teknik. En robot eller maskin kan aldrig ersätta mötet mellan två människor, men med hjälp av teknik kan vi förbättra arbetsmiljö och vårdresultat, samtidigt som vi skapar arbetstillfällen inom området vårdteknik.

Personal inom vården är dessutom rik på produktidéer – det ska vi ta vara på.

Under den här mandatperioden har problemen med alltför många hyrläkare och brist på sjuksköterskor eskalerat. Det får stora konsekvenser för patientsäkerheten.

Kristdemokraterna vill att nästa stora satsning ska gå till personalen! Att hitta en rimlig nivå för administrationen är en del av den satsningen.

Malin Gabrielsson (KD)   oppositionsråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons