Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt polisen göra jobbet

Annons

Mona-Britt Källbäck har i VLT den 26 juli rört till det i frågan om sprutprojekt, motivation och missbrukarnas vilja att upphöra med droger.

Avgiftningen kan i de flesta fall klaras i häktet. Det ser vi på våra missbrukare när vi i tingsrätten möter dem efter ett par veckors häktning. Då börjar de se någorlunda normala ut igen. När vi sedan möter dem i hovrätten efter ytterligare några veckor har de blivit tämligen fräscha. Så processen med avgiftningen, att ställa om kroppen till en drogfri tillvaro, klarar kriminalvården vanligtvis utan större problem.

Det är således en myt att "avgiftning" skulle vara någon speciellt komplicerad fråga.

Däremot är det en helt annan sak att behandla ett beroende. För en del missbrukare fungerar 12-stegsmodellen, för andra behövs helt andra metoder. Men för att vården ska kunna fungera måste någon dra loss missbrukarna ur drogträsket. I sista hand blir detta polisens uppgift.

När det blir tillräckligt slitsamt att hålla på med missbruk då ökar intresset för en ny livsstil och att göra upp med droger och brott. Men det är en myt att missbrukarna skulle utveckla någon egen "vilja" att komma ur sina drogvanor så länge dessa kan - och tillåts - fortgå smärtfritt.

Svensk narkotikapolis var en gång världens bevisat effektivaste. Vid den så kallade polisoffensiven 1969 drevs den svenska narkotikaepidemin tillbaka för första gången sedan dess start 1946. Både ny-rekryteringen och det aktuella missbruket minskade påtagligt. I en utvärdering visade Nils Bejerot (se till exempel Narkotika och narkomani) att den svenska narkotikapolisen då var 50 procent effektivare än den japanska, då denna under åren 1954 - 1958 städade ut världens mest omfattande injektionsmissbruk.

Samma slags erfarenheter ligger till grund bland annat för de uppmärksammade insatserna på "Plattan" (Sergels Torg) i Stockholm från mitten av 1990-talet, stora svep som i Östergötland (1999) och så vidare.

Det är en myt att polisen inte kan åstadkomma någon förändring av missbruksläget. Men på denna punkt är Källbäck inte ensam, ty mycket av den gamla svenska narkotikapolisverksamhetens professionella kompetens har gått förlorad.

Om statsmakterna verkligen vill ha vårdmotiverade missbrukare kan vi inom polisen leverera dessa till vården. Det är mest en resursfråga. Eller som premiärminister Winston Churchill sade 1941 i ett radiotal till president Franklin D. Roosevelt: Ge oss verktygen och vi ska avsluta arbetet!.

Per-Erik Lundberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons