Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt studiebidraget grunda sig på prestationer

Annons

I dag är Sveriges samtliga gymnasieelever garanterade rätten till ekonomisk hjälp i form av studiebidrag, som ligger på summan 1 050 kronor. Studiebidraget tar vid där barnbidraget – som också det är obligatoriskt – slutar. Detta bidrag delas ut till Sveriges gymnasieelever, och på ytan kan det ses som rättvist och bra.

Men om vi skrapar på ytan ser vi en stor orättvisa. För ska verkligen Karim som satsar hårt på skolan få lika mycket pengar som Jonas som inte bryr sig?

Moderat skolungdom tycker att betyg borde grunda sig på elevens prestationer på prov, inlämningar och läxor, inte på antalet lektioner man varit med på.

Så anser vi också om studiebidraget. Studiebidraget borde i högre utsträckning kopplas till elevernas prestation i skolan, och inte i vilken utsträckning de sitter av tiden på lektionerna.

Vi tror att ett reformerat studiebidragssystem skulle leda till ökat fokus på skolans kunskapsuppdrag. Detta nya system skulle fungera som en morot för Sveriges elever att lära sig mer – och därtill få en stor belöning vilket fortsätter motivera dem, och deras vänner. Precis som i arbetslivet där ens prestationer kopplas till lön, borde goda resultat leda till högre studiebidrag!

Utbildning är nämligen så mycket mer än närvaro på lektioner. Dagens system, som gynnar närvaron men inte lärandet, är föråldrat och bör skrotas. Så bygger vi en kunskapsskola som motiverar lärande – för alla.

Rasmus Törnblom

riksordförande, Moderat skolundom

Sofia Blaxmo

ordförande, Moderat skolungdom Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons