Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läxförbud är vänsterflummig skolpolitik

Annons

Så fick vi det åter besannat hur den vänsterflummiga skolpolitiken ser ut.

Det senaste förslaget från vänsterpartiet att i jämlikhetens namn förbjuda läxor är väl att slå sista spiken i kistan för den socialistiska skolpolitiken? Med vänsterns skolpolitik är det återigen de man tror sig värna, som förlorar på den.

Ta bara exemplet med socialdemokraternas och vänsterpartiets förödande beslut för några år sedan i Västerås att slopa alla krav på godkända betyg inför ansökan till gymnasiet. Då utgick en farlig signal om att man inte behövde bry sig, man kom ändå in på det program man valt. Det var många ungdomar som gick på den niten med resultatet att man inte klarade gymnasiestudierna.

Vilka signaler skickar vänsterpartiet ut med sitt läxförbud? Jo, att kunskap inte är viktig. Jämlikheten, var den nu är i det här sammanhanget, är så mycket viktigare!

Förbud mot läxor skickar också ut signalen att man inte behöver ta personligt ansvar och det är minst lika allvarligt! Det är ju under uppväxten detta behöver tränas. Man får inget gratis utan att göra en insats. Det viktiga är att göra sitt bästa, inte mer.

Barn och ungdomar lever inte i ett vacuum på sin fritid. Det finns många sätt att förkovra sig på utöver att läsa läxor. Barn och ungdomar med inlärningssvårigheter missar ofta också dessa möjligheter. Läxornas svårighetsgrad utgår från vad som är rimligt utifrån ålder och mognad. Att göra läxor är elevens ansvar men när så behövs bör stöd ges på olika sätt, till exempel i lässtuga och mattestuga i skolan. Personalen på fritids kan ibland ge en hjälpande hand och föräldrar brukar som regel kunna ge läxstöd under grundskoleåren.

Invandrarungdomar bör få hjälp av integrations- och modersmålslärare, anser vi kristdemokrater som motionerat om detta.

Nej, vänsterns läxförbud är att stjälpa i stället för att hjälpa.

Elisabet Fridén

Arne Nordberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons