Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledamöter i landstinget: Missbrukare måste också få skydda sig mot farlig smitta

Moderaterna Åsa Coenraads och Mikael Elfgren, ledamöter av landstingsfullmäktige, invänder mot vår motion om sprututbyte för narko tikaberoende människor. De radar upp de argument som "hårda tag"-förespråkarna brukar använda.

Annons

Riksdagen beslutade 2006 om de regler som omgärdar behandlingsprogram där utbyte av sprutor och kanyler ingår. 231 ledamöter röstade för förslaget och 48 emot, 2 avstod och 68 var frånvarande. Av de 48 motståndarna var 46 moderater.

Att sprututbytesprogram är ett effektivt medel mot spridande av smitta är väl dokumenterat i vetenskapliga studier. Sunt förnuft talar i samma riktning. Tvingas flera människor använda samma spruta, kanske vid flera tillfällen, ökar naturligtvis skaderisken. I Europa är det endast Sverige som har förbud mot receptfri försäljning av sprutor på apotek, vilket ökar behovet av dessa program.

När det gäller de signaler vi sänder ut kan man ju fråga sig vad signalen som innebär att narkomaner tvingas använda redskap med uppenbar risk att smittas av livshotande sjukdomar betyder. Var finns omtanken om den drabbade människan i ett sådant resonemang? Björn Fries (den förra regeringens narkotikasamordnare), säger följande i en intervju för tidningen Kupé (maj 2008); "Dessutom anser jag att även de som fortsätter sitt missbruk ska ges möjlighet att skydda sig mot smittsamma sjukdomar. FN:s deklaration om mänskliga rättigheter gör inget undantag för narkomaner."

I samma artikel i "Kupé" säger Björn Fries att det gäller att tänka fler än en tanke åt gången. Det går att hävda en restriktiv politik mot narkotikan på samma gång som man erbjuder den som börjat använda de förbjudna preparaten vård och behandling. Och till dem som fortsätter att missbruka åtminstone en möjlighet att skydda sig mot farlig smitta.

Debattörerna frågar sig var gränsen går för narkotikapolitiken. Vi frågar oss detsamma. Antalet unga människor som dukar under har ökat under senare år.

Toppen nåddes år 2000, då 403 unga människor dog i narkotikarelaterade diagnoser. Löftet som ges från företrädarna för "hårda tag" är att dessa tag leder till minskat lidande och minimerat dödstal. Det stämmer inte. Trots att färre ungdomar prövar narkotika är andelen narkotikaberoende lika stort i Sverige som i övriga Europa.

Sprututbytesprogram är en del av smittskyddet, som vi tycker skall omfatta alla som bor och verkar i Västmanland.

Dan Karlsson (v)

Catrin Strömvall(s)

landstingsledamöter

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons