Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Leder bordsbön till hedersbrott?

Annons

Vår dotter går idag på en förskola, med personal från flera olika kristna samfund. En förskola som i sin målsättning säger att "vi vill att barnet skall utvecklas till en trygg, självständig och hänsynsfull individ. Vi vill att barnet skall få lära känna Jesus - få en grundtrygghet att stå på i livet." I höst kommer även hennes lillebror att börja på samma dagis.

Det skulle vara intressant att höra Elisabeth Bäck förklara på vilket sätt vi därmed ökat risken för att vår son en dag kommer att begå "hedersmord" på sin storasyster. För det var ju det som du påstod i din artikel. Eller var det bara ett retoriskt knep att låta en artikel med budskapet "låt oss slippa religiösa förskolor... oavsett vilken religion det handlar om" till 75 procent handla om så kallade hedersbrott? De brotten tycker jag precis lika illa om som du gör.

När förskoletiden är över har vi tänkt låta våra barn gå i den vanliga kommunala skolan. Fast den skolgården lär bli den plats där vår dotter om några år för första gången blir tilltalad med svordomar och könsord. Intressant nog är problemen med såna kränkningar betydligt mindre på de där konfessionella skolorna som du helst skulle vilja stänga.

Jag vet att man inte kan skydda sina barn från en brutal verklighet hur länge som helst, men att beskriva kommunala skolgårdar som "en fristad undan kvinnoförtryck och kontroll", som du gör i artikeln, tycker jag nog låter naivt i överkant. Eller också som en avsiktlig skönmålning.

Lars-Åke Nyberg

Västerås

Svar:

Jag tror att små barn mår bäst av att få en sådan allsidig skolstart som möjligt, tillsammans med andra barn från olika bakgrunder och sammanhang. Jag har själv aldrig funderat över att sätta något av mina fem barn i en friskola, än mindre i en religiös förskola. Även om jag är kristen, döpt, gift och medlem av Svenska kyrkan. Tids nog blir barnen stora att själva göra sina egna avväganden. Också vad gäller vilken religion de vill bekänna sig till, eller också om de vill välja att inte ha någon tro.

Detta är min personliga uppfattning, som jag gav uttryck i min lördagskrönika, och andra människor, som du Lars-Åke Nyberg, väljer att göra andra val.

Min erfarenhet av den kommunala skolan, både här i Västerås och på annat håll i Sverige, är mestadels mycket goda. Den skola som min son går i nu, Herrgärdsskolan, jobbar hårt för att eleverna skall visa varandra respekt och inte använda svordomar och könsord.

Det är invandrartjejerna själva som säger att de upplever den svenska kommunala skolan som en fristad, där de känner sig fria och inte påpassade. Det tycker jag är bra och viktigt. Låt det fortsätta så.

Elisabeth Bäck

Huvudredaktör VLT

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons