Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Leif Karlsson: Temperaturen stiger om Kokpunkten

Annons

Förvaltningsrätten har behandlat överklagandena. Avtalet innebär att Västerås kommun under 25 år betalar Peabs ännu okända köpare av badet med starka indexeringar uppräknade årliga avgifter den totala summan 750 till 1500 miljoner kronor.

Men det finns hopp. Avtalet gäller bara för de två personer som undertecknat det! Förvaltningsrätten har slagit fast att det nu inte finns ett gällande avtal mellan Västerås kommun och Peab. Det första är utgånget.

Det avtal som finns är enligt förvaltningsrätten ett ”civilrättsligt avtal” (avtal mellan privatpersoner) mellan Peab och de två kommunala representanter som 2011 signerat ”Tillägg till avtal”. Rätten säger vidare att ingåendet av ”tilläggsavtalet” innefattar så stora inslag av självständig prövning att det inte kan vara fråga om en ren verkställighetsåtgärd inom ramen för det tidigare samarbetsavtalet.

Enligt kommunen har det inte fattats beslut om tilläggsavtalet. Därför har förvaltningsrätten av formella skäl avvisat överklagandena. Ett beslut som inte finns kan inte överklagas. Citat förvaltningsrättens beslut, slutorden: ”Att stadsdirektören tillsammans med kommunstyrelsens ordförande enligt beslut har rätt att teckna Västerås stads firma och underteckna avtal ändrar inte denna bedömning”, slut citat. Det finns inget avtal för Västerås att betala Peabs köpare till badet för 750-1500 miljoner kronor. I klarspråk. Så är läget.

Anbudsförfrågningarna 2004 i ”badfrågan” gällde Lögarängen/Kristiansborg ställt mot ett bad i Ångkraftverket. Jag kan denna anbudsförfrågan väl, och frågan om Kraftverket sedan 1996. Det var 2004 anbuden gavs. Byggkostnader var cirka 140 miljoner kronor för Lögarängen och cirka 330 miljoner kronor för Ångkraftverket. Till det senare tillkom två etapper som angavs kosta ytterligare cirka 600 miljoner kronor.

Alternativen var således inte alls jämförbara. Kostnaderna för kommunens årliga ”driftbidrag” sattes dock av något skäl lika stora, 12-15 miljoner kronor per år. Jag anser Lögarängen då, och även nu, vara överlägset bästa plats för äventyrsbad, simbassänger för simundervisning och rekreation. Det ligger på ett grönt strandområde. Även ett konferenshotell finns intill vid Lögarängen.

Likväl valde kommunen att sluta avtal med Peab för ett betydligt svagare alternativ, och till dubbelt så hög kostnad. Varför ett så dumt val? Med Ångkraftverket fick vi ju ändå Lögarängen/Kristiansborgsbadet kvar med negativ ekonomi. Konstiga bedömningar. Dock är nu läge för kommunen att omförhandla saken och rätta till misstagen. Riv bluffavtalet och bygg ut Lögarängen med eget initiativ och eget ägande. Det blir halva priset, och ger överlägset bästa resultat.

Den intresserade kan själv uppsöka och jämföra dessa båda alternativ. Se den härliga gröna lungan Lögarängen, och se det inträngda ”äventyrsläget” mellan husvraken vid Ångkraftverket och lägg märke till det grönslemmiga avloppsvattnet från avloppsverket där utanför. Här är snarast rätta platsen för ett hälsoäventyr.

Utdrag ur det ingivna överklagandet till Kammarrätten: ”Jag önskar avslutningsvis att Kammarrätten förutom formellt förkastar det ifrågavarande avtalet även gör ett generellt och prejudicerande beslut med adress mot alla intressen som missbrukar och utnyttjar den begränsade kunskap i fastighetsaffärer de folkvalda representanterna ofta har. Man bör markera att kommunallagen i sina styrande avsnitt faktiskt markerar att de folkvalda inte ska vara specialutbildade eliter, utan vanliga människor med värderingar alla medborgare i princip delar”.

Leif Karlsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons