Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lektor: Mälardalens högskola bidrar till kunskaper om hälsa

I VLT den 29 juni 2009 beskrevs på ledarsidan att arbetet med att förebygga ohälsa hos invånarna blivit allt mer aktuellt i Västmanland.

Annons

En glädjande utveckling som ytterligare förstärks av arbetet vid Mälardalens högskola.

Sedan mer än tio år sker utbildning och forskning i ämnet Folkhälsovetenskap vid Mälardalens högskola. Vid Högskoleverkets senaste granskning av landets utbildningar i ämnet kom Mälardalens högskola i topp. 

Det är inte bara i Västmanland som intresset för folkhälsofrågor ökar. Hälsa intar en större roll i den politiska debatten i de flesta länder. God hälsa har blivit ett viktigt individuellt mål. 

Att erbjuda möjligheter till förbättrad hälsa är numera en viktig komponent i de flesta länders politik, nationellt såväl som lokalt. Efter ett relativt ointresse för hälsofrågorna inom EU är de numera topprankade. 

EU:s nya hälsokommissionär, Androulla Vassiliou, har markerat ett antal angelägna prioriteringar, bland annat psykisk hälsa hos barn och ungdomar. Naturligtvis väntar dessutom en enorm expansion av hälsomarknaden bakom hörnet. 

Allt detta betyder att goda kunskaper i folkhälsofrågor är en viktig framtida konkurrensfördel för unga människor som skaffar sig utbildning i dag. 

Just nu genomförs en ytterligare anpassning till framtida behov och efterfrågan av utbildningsprogrammet i Folkhälsovetenskap vid Mälardalens högskola. Att bygga vidare på den redan väletablerade samverkan med kommuner, landsting och andra intressenter i vår närmiljö är en självklarhet. 

Vi ser verkligen fram emot att fortsätta med att verksamt kunna bidra till kunskaper om hälsa och om vad som kan göras för att förbättra hälsan. 

I ledaren framhölls att det råder ganska stor oenighet om vad begreppet folkhälsa betyder och innefattar. Nyligen har Mälardalens högskola hjälpt till att bringa viss ordning. Det är nämligen så att ett svenskt konsortium, nätverk, för utbildningar i Folkhälsovetenskap samordnas av Mälardalens högskola. 

Under det senaste året har mycket kraft i konsortiet lagts ner på att ge en nationellt enhetlig definition av ämnet och att ge riktlinjer för studenternas kunskapsmål. Resultatet av arbetet har helt nyligen kunnat publiceras. 

Det är först nu, när målen för utbildningen i Folkhälsovetenskap blivit tydliga vid våra universitet och högskolor, som kraften kan ägnas mer fokuserat åt framgångsrik kommunikation med en engagerad och medveten befolkning. 

Vid Mälardalens högskola ser vi verkligen fram emot fortsatt och fördjupat engagemang i samhällsdebatten om folkhälsofrågor. Kunskapens tillväxt och utveckling är sannerligen beroende av dialog. Vi hälsar satsningarna på folkhälsa i Västmanlands län med allra största tillfredsställelse. Vi lovar att bidra till utvecklingen.

Lars Cernerud

medicine doktor

universitetslektor vid Akademin

för hälsa, vård och välfärd

vid Mälardalens högskola

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons