Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lena Ag: Kvinnoaktivister i Egypten behöver omvärldens stöd

Annons

”Männen slöt sig allt närmare. Plötsligt var deras händer överallt på min kropp. De slet av mina kläder och ingen lyfte ett finger för att hjälpa oss.” Berättelsen tillhör en kvinnoaktivist som deltog i 8 mars-firandet på Tahrirtorget i Kairo förra året. Den inter-nationella kvinnodagen blev ironiskt nog startskottet för en rad sexuella övergrepp mot kvinnor aktiva i revolutionen. Trots massivt motstånd har kvinnorörelsen inte gett vika men den behöver omvärldens stöd.

Egyptiska kvinnoaktivister rapporterar om hur sexuella trakasserier och övergrepp mot kvinnliga demonstranter ökar. Vi har sett i media hur kvinnors kläder slits av, hur de misshandlas och släpas genom gatorna. Vi har hört om oskuldstesterna som militären genomförde mot kvinnliga fångar. Över-greppen är en strategi för att skrämma deras familjer så att de inte släpper iväg sina döttrar, fruar eller mödrar. Resultatet är att kvinnor tystas.

Kvinnor som stod på barrikaderna var drivande för att Hosni Mubarak skulle avgå tvingas inse att friheten inte i första hand var ämnad för dem. I parlamentsvalet gick åtta av de 508 platserna till kvinnor. En majoritet av platserna tillföll islamistiska partier och kvinnoaktivister är oroliga för kvinnors framtida roll i Egypten.

I dagarna utser parlamentet den viktiga grupp om 100 personer som ska skriva den nya konstitutionen. Utmaningen är att samma rättigheter ska gälla för kvinnor som män. Det handlar till exempel om äganderätt, arvsrätt och andra familjerättsärenden.

Utvecklingen i Egypten är oroande på många sätt. I stället för att lätta på det förtryck som rådde under Mubarak har militärrådet och övergångsregeringen ökat kontrollen över det civila samhället. Demokratiaktivister har gripits anklagade för att arbeta olagligt i landet och för att dela ut miljontals dollar till lokala organisationer.

Nu pågår en smutskastningskampanj som misstänkliggör aktivister och undergräver deras legitimitet. I stället för att erkänna civilsamhällets roll i revolutionen anklagas dessa grupper i statsägda medier för att gå främmande makters ärenden. Kvinno-aktivister menar att situationen är mycket allvarlig och vädjar om vår uppmärksamhet. Eftersom de marginaliseras från politiken blir civilsamhället den plattform de kan använda för att göra sina röster hörda och påverka samhällsutvecklingen. Om civil-samhällets utrymme ytterligare begränsas riskerar kvinnors röster helt att tystas.

Utrikesminister Carl Bildt (M) har sagt att kvinnors rättigheter är den viktigaste framtidsfrågan i Egypten och regionen. Nu gäller det, Carl Bildt! Han måste driva frågan om kvinnors rättigheter och ett fritt civilsamhälle i EU:s utrikesministerkrets, lyssna på aktivisterna och träffa politiskt aktiva kvinnor under sina resor till Egypten.

Vi hjälper gärna till med kontaktuppgifter.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons