Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lena Hörngren: Ovissheten kan bestå för ensamkommande

Annons

Mest pojkar oc h unga män bland ensamkommande.Foto: TT

Tack vare Jesper Brandbergs inlägg den 21 april har min decemberkrönika på VLT:s ledarsida fått nytt liv. Christina Jansson tvivlar i sin debattartikel den 26 april på min uppgift om att det finns nästan 50000 fler män än kvinnor i åldersgruppen 15-24 år och undrar var den kommer ifrån. Svaret är från SCB:s befolkningsstatistik. När krönikan skrevs i december fanns bara siffror från 2016, nu finns även 2017 års befolkning i statistiken och skillnaden har ökat ytterligare. Idag behövs inget ”nästan” före 50 000.

Men praktiken är skillnaden större. I befolkningsstatistiken ingår bara personer som är folkbokförda i Sverige. De som ännu befinner sig i asylprocessen är inte med. Däribland de 9 000 unga som berörs av gymnasieamnestin.

I åldersgruppen 15-24 år är det nu 8 procent fler män än kvinnor om man ser till hela riket. Skillnaderna mellan olika delar av landet är dock stor. I storstäder och på universitetsorter är det kvinnoöverskott. I landsbygdskommuner kan det vara 20 procent fler unga män än kvinnor.

Till skillnad från Christina Jansson ser jag könsobalansen som ett problem. Hon tror inte ”att hitta en partner” är prio ett för den här åldersgruppen. Lite beror det på vad man lägger i ordet, men min erfarenhet är att de flesta människor ägnar mycket energi under dessa år av livet på att finna kärleken, på att bli älskade och på att få älska.

Till skillnad från Christina Jansson ser jag könsobalansen som ett problem.

Det tycks nu som om gymnasieamnestin blir verklighet trots hård kritik från lagrådet och delar av oppositionen. Lagen ger möjlighet för den som efter 18-årsdagen fått besked om utvisning att på vissa villkor få ett tidsbegränsat uppehållstillstånd om de studerar på gymnasieskola.

Jag känner för den här gruppen som lockades hit på falska premisser och nu fått leva flera år i ovisshet. Men jag befarar att deras ovisshet kommer att bestå.

Många har, enligt statistiken, haft svårt för att bli godkända, även om det också, som Christina Jansson påpekar, finns de som klarat skolan med glans. Vad jag kan se följs inte gymnasieamnestin av några extraresurser till gymnasieskolan så att den här gruppen får det extra stöd många behöver för att bli godkända.

Det hade också varit bra om lagförslaget följts av en satsning på ungdomsbostäder. Inte öronmärkta för den här gruppen utan för alla unga. Bristen är redan stor och eftersom merparten av de 9000 som berörs av lagförslaget sannolikt får stanna så småningom ökar behovet ytterligare.

Könsobalansen är svårare för en regering att åtgärda. Anhöriginvandring var förslaget från Maria Ferm (MP).

En sympatisk tanke men det vore ytterligare ett avsteg från principen att det är asylbehovet som ska styra. En from förhoppning vore en bred samling efter valet för att enas om principer som värnar både asylrätten och den skattefinansierade välfärdsstaten.

En from förhoppning vore en bred samling efter valet för att enas om principer som värnar både asylrätten och den skattefinansierade välfärdsstaten.

Lena Hörngren

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons