Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lena Wallin: Jobben räcker inte åt alla

Att ohälsotalet i statistiken verkar vara nere på en ”historiskt låg nivå”, betyder inte att människor är friskare än tidigare. Det betyder bara att ni blundar för verkligheten.

Annons

När Försäkringskassans så kallade medicinska rådgivare – Har de verkligen svurit läkareden? Varför vill de inte synas? – går Alliansens ärenden, förpassas sjuka människor till socialen. Många har blivit sjuka av för högt arbetstempo medan andra har blivit sjuka av mångårig arbetslöshet. Visst låter det bra med rehabiliteringsgaranti, men vad är en sådan värd om det ändå inte finns en arbetsplats att bli rehabiliterad till?

Nu satsas pengar på jobbcoacher och de gör förhoppningsvis ett bra jobb, men de kan ju inte trolla med knäna. Lika lite som de utbildningsföretag som genom åren

tjänat grova pengar på utlovade kompetenshöjande mirakelmetoder för att få folk

i arbete.

Inse fakta – jobben räcker inte åt alla och det finns tre (3) lösningar på detta dilemma: sextimmarsdag, sextimmarsdag och sextimmarsdag.

Ett första steg kunde vara övertidsstopp och krav på långsiktigt tänkande på stora och medelstora företag. På sikt skulle alla må bättre av kortare arbetsdag. Jobben skulle räcka till alla, stressrelaterade sjukdomar skulle minska i antal och barnen skulle slippa så många timmar på dagis.

Människor i allmänhet är inte lata eller arbetsovilliga. Jag har hittills aldrig träffat någon arbetslös som inte skulle offra sin högra arm för ett riktigt arbete med en

riktig lön. Den som tror något annat har bidragit till att Alliansen nu haft makten

i tre år och gjort att människor dumpats utanför utanförskapet. Är det vad som avses med ”betydande effekter för välfärden”?

Att korttidssjukfrånvaron sjunkit beror på att folk inte har råd att vara sjuka. Till och med i vården jobbar man med feber, nyser, hostar och snorar och bland patienterna.

Lena M Wallin

Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons