Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lennart Jansson: Att staten tar över löser inte Saabs problem

Annons

Idag diskuteras om staten ska överta Saabs bilproduktion. Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin och hennes drabanter förordar att skattebetalarna ska riskera sina pengar i en verksamhet som under många år redovisat miljardförluster. Dessutom tycks ägaren GM inte ha visat något större ägaransvar. Man har anledning att fråga vems ärenden Socialdemokraterna går. De väljer nog den väg som på kort sikt ger de flesta rösterna!

Filosofen och Nobelpristagaren Bertrand Russel har sagt att strävan efter makt är människans farligaste drivkraft och utmärker många politiker. Ordet politik uppfattas ofta som ett maktspel med inslag av slughet och beräkning. Ingen kan förutsäga vad som kommer att hända med Saab i framtiden. Varje företag borde ha en hög beredskap för framtida förändringar och ta lärdom av tidigare misstag.

Staten som ägare av industriföretag visar en meritförteckning som innehåller totalt misslyckade projekt, till exempel varven och NJA. Visst kan staten investera i infrastrukturella projekt som järnvägsnätet, där risknivån för det privata kapitalet är exceptionellt hög.

Men staten bör rimligen aldrig gå in med pengar i primärt syfte att rädda sysselsättningen. Det måste alltid finnas en bärande affärsidé. Jag erinrar mig professor Ulf af Trolles tänkvärda ord under min studietid: "Täpp ej till det fria näringslivets andningshål!"

En rekonstruktion är nog en lösning som kan ta vara på den utomordentliga kunskapen hos Saabs personal som är van att se realistiskt på verkligheten. Sahlins stridsrop löser inte Saabs problem. Det är endast gedigen industriell erfarenhet som kan bidra till en klok lösning.

Lennart Jansson

Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons