Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lennart Jansson: Behövs ett idrottsparti?

Tidigare skulle idrotten av tradition inte blanda sig i politiken. Utvecklingen har dock visat att idrotten inte kan avskärmas från det övriga samhällslivet. Är det dags att skapa ett idrottsparti?

Annons

Idrotten har sedan urminnes tider spelat en viktig roll såsom till exempel bland de unga i Aten och Sparta. Från början gällde såväl fysisk som andlig fostran i undervisningen och hos oss har skolidrotten alltid haft stor betydelse för de ungas hälsa och sociala mognad.

Idrotten har fått en alltmer framträdande roll och i vårt land omfattar idrottsrörelsen enligt Riksidrottsförbundet drygt en miljon medlemmar varav 600 000 frivilliga ledare. I dag är idrotten Sveriges största folkrörelse men kanske inte den starkaste.

Tidigare skulle idrotten av tradition inte blanda sig i politiken. Utvecklingen har dock visat att idrotten inte kan avskärmas från det övriga samhällslivet. Vem minns inte olympiaden i München, då ett antal israeliska idrottsmän dödades? Redan vid olympiaden i Berlin 1936 kom rasistiska trender i dagen, uppbackade av nazisterna.

I dagens Sverige inser en del idrottsledare att idrotten endast kan hävda sin position genom ökat politiskt inflytande. Ett alternativ kunde vara att bilda ett idrottsparti. Utanför de traditionella offentliga och privata sektorerna omnämns allt oftare ”den civila sektorn”, vars betydelse även riksdagen har uppmärksammat. Inom den civila sektorn finner man de frivilliga insatserna, där idrottsrörelsen intar en framskjuten position. Man kan kanske hoppas på att idrotten får en ökad genomslagskraft, när den civila sektorn nu hamnat i fokus.

Medierna har inte tillräckligt betonat idrottens viktiga roll i vårt samhälle. Deras fokusering på den överdrivna personkulten är till nackdel för idrottsrörelsen liksom även miljonrullningen inom idrotten. Idrottsklubbarna måste ofta brottas med ekonomiska problem medan idrottsstjärnorna blir förmögna.

Idrotten leder i regel till en sundare livsstil. Docenten i idrottspsykologi Erwin Apitzsch skrev den 13 februari i år i Svenska Dagbladet: ”Om idrott hela livet blir verklighet för hela befolkningen skulle det innebära besparingar i miljardbelopp för samhället”.

Vi får inte heller glömma att idrottsrörelsen har fostrat många duktiga ledare. Deras kunskaper i ledarskap har gjort dem efterfrågade inom näringslivet.

Man har även funnit att ungdomar som ägnar sig åt idrott klarar skolarbetet bättre. Riksidrottsförbundet har skapat värdefulla policydokument som borde komma till allmän kännedom, till exempel skriften Idrott för alla.

Det finns säkert många synpunkter på hur idrotten skall hävda sin roll i dagens Sverige. Är ett idrottsparti en klok lösning? Vad säger till exempel Riksidrottsförbundet och de enskilda idrottsförbunden?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons