Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lennart Jansson: Dags att betygssätta politikerna?

Annons

I dagens samhällsdebatt har skolbetygen hamnat i fokus. Vid en tillbakablick var betygsättning redan i småskolan obligatorisk på gott och ont. När eleverna skulle gå vidare till läroverket vägde betygen tungt och vissa godkända inträdesprov krävdes. Så fortsatte livet med krav på betyg i olika sammanhang, till

exempel vid arbetsansökan till såväl teoretiska som praktiska yrken. Visst kan vi ha olika synpunkter på värdet av betyg. Det råder dock stor samsyn om skolbetygens betydelse bland lärare, elever och föräldrar.

Kommunfullmäktige är säkerligen en av Sveriges mest trögflytande byråkratier. Tidningen Kommunaktuellt skrev en gång: "Alltfler ledamöter skolkar från mötena, eftersom de inte finner det meningsfullt. Besluten är redan fattade någon annanstans."

Ett antal kommuner har kunnat påverka beslutsprocessen så att politikerna och allmänheten känner sig mer engagerade.

Partierna i Västerås kanske är på rätt väg.

Bland 61 medlemmar i kommunfullmäktige är det ofta samma tio personer som yttrar sig vid sammanträdena. Varje partiledning borde en gång per år sätta betyg på sina representanter. Dessa uppgifter skulle vara offentliga. Väljarna måste ha möjlighet till uppföljning av sina kandidaters prestationer.

Varför skall politiker få betalt för möten efter arbetstidens slut? Jämför med idrottsrörelsen där man utan ersättning lägger ner en mängd tid på våra ungdomar. Ett särskilt underbetyg ges till de politiker som inte besvarar brev eller debattartiklar.

Att svara på brev inom tio dagar skulle vara ett obligatorium. I varje fall borde mottagandet bekräftas.

Ett område där ett nytänkande borde vara en självklarhet är utseendet av styrelser i kommunala bolag. Kompetens är viktigare än partitillhörighet.

Inkompetenta styrelser har säkerligen tidigare kostat Västerås en och annan miljon. Styrelsemedlemmarna borde bedömas en gång per år i fråga om kunskaper och engagemang.

Den nya regimen i Västerås har världens chans att finna nya möjligheter som till sist gynnar västeråsarna, exempelvis en neutral instans för att bedöma politikernas insatser. Vi i västeråspartiet har här och tidigare framfört en hel del nya tankar som det kanske är dags att pröva. Det gäller att gå väljarnas ärenden.

Lennart Jansson

hedersordförande i västeråspartiet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons