Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lennart Jansson: För osäkert att planera till året 2026

Annons

Churchill har till eftervärlden lämnat många kloka ord som ofta citeras, som. "Det är klokt att se framåt, men du kan aldrig se längre än du kan se." Ju längre vi försöker överblicka framtiden, desto större blir osäkerheten. Det är därför jag är något skeptisk till vissa planer som utarbetats för Västerås med sikte på år 2026. Varför år 2026?

Det är enormt stor skillnad att planera för framtiden när det gäller en kommun än när man avser ett internationellt konkurrensutsatt företag. Antalet osäkra faktorer är mångdubbelt i företagssfären och har ökat de senaste åren. Kommunala tjänstemän och inte minst politiker borde ta till sig tankar och erfarenheter från det privata näringslivet, som utgör basen för tillväxt och därmed grunden för kommunens ekonomi.

I början av 1950-talet blev ordet "långsiktsplanering" populärt. Det skapades ofta fem- eller tioårsplaner där man räknade med en extrapolering av tidigare goda tider. Dessa planer sprack då företagen möttes av en helt ny internationell konkurrenssituation. Man spolade planerna och ersatte dem med strategiska överväganden eller inriktningsplanering som ersatte sifferexercisen. De kortsiktiga besluten blev allt viktigare i en snabbt föränderlig omvärld.

Offentligheten lever i en annan värld. Det är klart att kommunen måste ha alternativa översiktsplaner, men man måste börja i rätt ände, nämligen med industri och handel. Det är företagarna som skapar de nya jobben, inte politikerna eller byråkraterna. Ove Jansson, Företagarna, betonade i en artikel i VLT vikten av att skapa en positiv atmosfär för entreprenörerna. Bra!

Men vi får inte glömma bort kreatören. Från min bok "Ansvaret för kundkapitalet" vill jag citera: "Kreatören är den som vidgar vår horisont mot nya visionära lösningar medan entreprenören är en person som skapar sin egen plattform. Det krävs också en politik som kan frigöra krafterna hos de skapande människorna."

Lennart Jansson

Hedersordförande i Västeråspartiet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons