Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lennart Jansson: Fråga inte vad det offentliga kan utföra utan vad det

Annons

En utmaning för de privata företagen är att effektivare sköta sådana serviceupp-gifter som utförts inom offentlig förvaltning. Numera ställer man i flertalet länder inte frågan "Vad kan det offentliga utföra?" utan "Vad bör det offentliga sköta?" Denna trend har lett till ökad privatisering.

Tomas Salzmann (m) har berört problemet. Det är utmärkt. Erfarenheten ger honom råg i ryggen.

Under 1950-talet ingick jag i en arbetsgrupp inom Volvo som hade till uppgift att utveckla kalkylprinciper för "köpa-tillverka" som i princip har anknytning till Salzmanns avknoppningar. Frågan gällde sålunda om en komponent skall tillverkas i egen regi eller köpas utifrån. De grundläggande principerna gällde även tjänsteproduktion.

För att kommunen skall lyckas krävs genomtänkta ekonomiprinciper samt utbildning av ekonomer, inköpare och fackliga företrädare. Hur ser kommunen på en sådan utbildning?

Jag förstår inte riktigt när Salzmann skriver att lagen om offentlig upphandling har gjort det svårt att genomföra avknoppningar. Med ovanstående åtgärder borde inga större problem uppstå.

Kommunen får inte driva verksamhet i vinstsyfte eller konkurrera på områden där en fungerande privat marknad existerar. Verksamhet får inte heller bedrivas utanför kommungränsen. Få kommuner torde följa dessa spelregler till punkt och pricka. Privata företag har ibland drabbats av illojal konkurrens.

Slutsats: Avveckla kommunal affärsverksamhet och frigör resurser för kärnverksamheten. Den kommunala tjänsteproduktionen måste naturligtvis få sin rättmätiga chans.

Många människor skulle nog må bättre och få en chans till personlig utveckling i ett privat företag. En byråkratisk miljö i kommunen är kanske inte lika stimulerande.

Så fortsätt på den inslagna vägen, Tomas Salzmann! Nollbasbudgetering och ett effektivare budgetsystem skulle nog underlätta förhoppningarna inför framtiden.

Lennart Jansson

hedersordförande i västeråspartiet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons