Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lennart Jansson: Hur upprätthålls alliansfriheten med ett krympande försvar?

VLT:s ledarsida tog den 28 januari upp frågan om ett ytterligare nedbantat svenskt försvar. VLT skriver: "Men viktigare än att leta efter begångna fel är nu att lyfta försvaret ur misären."

Annons

Som vanligt måste försvarsorganisationen städas uppifrån precis som en trappa. Man måste bland annat ställa sig tveksam till en försvarsminister som varit vapenvägrare och saknar tillräcklig erfarenhet av svensk försvarspolitik och vår vapenindustri.

Under min tid som tillförordnad generaldirektör och koncernchef i FFV, en av Europas ledande försvarsindustrier, fick jag tillfälle att diskutera försvarsindustriella frågor med försvars- och industriministrar samt riksdagsledamöter. Deras kompetens syntes inte alltid vara den bästa.

Vi svenskar är vana vid att de politiska partierna - Vänsterpartiet undantaget - kan komma överens i försvarsfrågor. Det är illavarslande att Moderaterna tycks vara fastlåsta i sina positioner. Man frågar sig också hur Sverige skall kunna upprätthålla sin alliansfrihet med ett krympande försvar och en vapenindustri i utförsbacke.

Folkpartiet har gett signaler som alliansen borde lyssna till. Socialdemokraterna bör inbjudas till överläggningar om svensk försvarspolitik. Detta är en fråga som berör hela svenska folket och inte bara ett enskilt parti. Svenskarna har vid vissa tillfällen visat prov på stark försvarsvilja.

Nedskärningarna påverkar direkt vapenindustrin och våra exportmöjligheter. Det är självklart att en armé bestående av endast 12 500 man kräver mindre resurser än en armé som består av 30000 man. Med en frivillig värnplikt är risken stor att arméns resurser minskar ytterligare. Det är kanske dags att införa en yrkesarmé? För export av försvarsmateriel krävs först en hemmamarknad för att man ska kunna utföra tester och få till stånd serieproduktion.

Inom internationell vapenindustri har man sökt kompensera en fallande produktion med tillverkning och marknadsföring av produkter för civilt bruk, vilket visat sig vara betydligt svårare än man trott. I regel stupade man på marknadsföringen. Vapenproduktion kräver vanligtvis betydligt mer sofistikerade lösningar än produktion för den civila marknaden.

Vid en bantning av vårt försvar är det därför väsentligt att den synnerligen kvalificerade personalen inte förloras för vårt näringsliv. Vad vinner Sverige egentligen på alltför drastiska nedskärningar? Har försvarsministern tänkt igenom alla konsekvenser? Svaret torde nog bli nej.

Se försvarskostnaderna som en försäkring, använd sunt förnuft och släpp prestigen!

Lennart Jansson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons