Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lennart Jansson: Kommunen måste bli effektivare

Annons

Det är intressant att ta del av ordväxlingen mellan Ulf Hedman, före detta industriledare och Lars Kallsäby, (C) kommunalråd och lantbrukare. Det är två skilda världar som har lika svårt att mötas som öst och väst.

Resultatet blir inte överraskande när en tuff industrimiljö konfronteras med en trög och byråkratisk atmosfär. Hedman vill rensa i den kommunala byråkratin.

När Kallsäby påpekar att Västerås har haft god ekonomi måste vi vara tacksamma mot alla framgångsrika företag som kämpar sig igenom en allvarlig lågkonjunktur. Vilka konkreta åtgärder har kommunen vidtagit?

De frågor som väckts har vid flera tillfällen framförts av Västeråspartiet (numera sammanslaget med Folkpartiet), till exempel tätare resultatredovisning, nyare redovisningssystem, nollbasbudgetering och utökad dialog med västeråsarna.

Dessa idéer har Västeråsalliansen i ett brev till Västeråspartiet tacksamt accepterat. Kommunen begär mer pengar från staten, ett alltför enkelt sätt att lösa problemen. Lars Kallsäby, varför inte upplysa västeråsarna om att alliansen anstränger sig att förnya en gammal byråkratisk organisation?

Vår avgångne landshövding Mats Svegfors framhöll i ett brev till regeringen att politikerna borde ägna mer tid åt att effektivisera den interna organisationen. Socialdemokraterna körde alltför mycket i gamla spår. Under min korta tid som medlem av kommunfullmäktige skrev jag några motioner i avsikt att modernisera verksamheten. Resultatet blev avslag, underskrivna av Åke Hillman och Monica Ericsson.

Enligt Kallsäby går 90 procent av intäkterna till den så kallade kärnverksamheten. Intressantare att veta är hur effektiv verksamheten är. Västeråsarna kan knappast vara beredda att betala skatt för en ineffektiv administration. Folkpartiet har visat stor förståelse för nödvändiga reformer och detta genomsyrar troligtvis även hela Västeråsalliansen.

Proaros framstår i vissa avseenden som en koloss på lerfötter. Först och främst: Knoppa av skolverksamheten, rekrytera ledare från konkurrensutsatt verksamhet och jobba mer med den närmaste framtiden – inte med bara med idéer fram till 2026 då undertecknad fyller 100 år.

En fråga som tydligen inte tagits upp: Hur skall den kommunala organisationen förbättras i framtiden? Det är viktigt att kommunens personal känner arbetsglädje och kan framföra sina idéer. Lars Kallsäby, stå på dig! Det är trögt att få igenom förändringar.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons