Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lennart Jansson: Kreativa krafter krävs för minskad byråkrati

Annons

Filosofen och Nobelpristagaren Bertrand Russel betonade att strävan efter makt är mänsklighetens farligaste egenskap, i synnerhet den politiska maktkampen. Makt leder ofta till centralstyrning som kväver individernas inflytande.

Toppstyrning inom samhället utgör även grogrund för en

växande byråkrati, vars kännetecken bland annat är blind lydnad och underdånighet. Den som vägrar erkänna sina misstag blir sällan en god ledare. Vi behöver frisk luft i demokratins andningshål!

Hur är det ställt med ledarskap, makt och byråkrati i dagens offentliga sektor? Hör och häpna! Statskontoret fick i uppdrag av nuvarande regering att ta reda på hur många statliga myndigheter det finns. Svaret blev 234 stycken - ett minst sagt häpnadsväckande antal och verklig inflation vad gäller generaldirektörer. Det luktar byråkrati av högsta potens. En intressant följdfråga: Vilka människor är utsedda att leda dessa byråkratiska myndigheter?

Redan 1991, i min skrift "Att frigöra mänskliga resurser", föreslog jag att man skulle utannonsera befattningar som i dag utgör privilegier för våra politiker och dem som tillhör den rätta kretsen. Det vore utmärkt om dagens regering kunde lösa detta problem.

Utnämningen av Anitra Steen som chef för Systembolaget är ett exempel. Hon fick dessutom påökt med 30000 kronor, inte per år utan per månad. Det är intressant att ju mer svenska folket dricker, desto mer tjänar Anitra Steen!

När vi talar om byråkrati är landstinget ett kärt samtalsämne. Först och främst, låt oss konstatera att sjukvårdspersonalen gör ett beundransvärt arbete. Det stora problemet är utan tvekan att hänföra till bristande ledarskap inom landstinget. Politikerna saknar i regel kompetens att leda en komplicerad organisation som landstinget. Den indiska järnvägen lär vara världens mest byråkratiska organisation.

Som nummer två kommer Stockholms Läns Landsting. Det finns enligt min mening en enda lösning, nämligen ett kvalificerat ledarskap. Detta torde innebära att flertalet politiker kan omplaceras. Politikernas inflytande borde enbart omfatta finansiella frågor i styrelsen.

Landstinget får dessutom ett klart underbetyg när det gäller att besvara insändare. I ett privat företag vore det en katastrof att behandla kunderna nonchalant, men i en monopolistisk organisation tycks man inte bry sig om att lyssna.

Andra problem som dyker upp då och då rör bonusersättningar och aktiebolagslagen och då främst styrelsens ansvar. I Skandia är detta högaktuellt. Aktiebolagslagen måste omarbetas så att ansvaret mellan bolagsstämma, styrelse och företagsledning blir tydligare. Ett av skälen till att undertecknad bildade västeråspartiet var att tillvarata en del idéer från konkurrensutsatt näringsliv och i viss mån även från idrottsvärlden. Det krävs kreativa krafter för att minska byråkratin. En klok människa är alltid öppen för nya idéer.

Lennart Jansson

hedersordförande i västeråspartiet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons