Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lennart Jansson: Skrämmande sanslös utlåning av bankerna

Under den senaste tidens debatt om de generösa bonusarna har några personer, till exempel LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin, jagats som ett villebråd.

Annons

Till sist har jägarna fällt syndabocken. Det är skrämmande att en enda person hamnar

i rampljuset, när alla medlemmar av en styrelse är ansvariga för begångna misstag. I några fall kräver styrelsen att berörd person skall betala tillbaka pengarna. Egentligen borde hela styrelsen svara för en sådan återbetalning, eftersom de själva medverkat till att bevilja dessa belopp som lett till allmänhetens negativa reaktioner. 

Jag har inte läst en enda debattartikel som enligt min mening berör kärnfrågan, nämligen frågan om styrelsernas ansvar och eventuella skadeståndsskyldighet. Frågan har ytterligare aktualiserats sedan Swedbanks sanslösa risktagande kommit i dagen. I styrelsen för Sparbanksstiftelsernas förvaltningsbolag återfinner vi bl.a. en teaterchef, pensionerade landshövdingar, kommunalpolitiker och en statstjänsteman. Denna styrelse förlorade 25 miljarder enligt Aftonbladet av den 23 april. Ordföranden ansåg sig inte vara kompetent för uppgiften. Vilken utnämningspolicy gäller inom Swedbankgruppen? Vad säger aktiebolagslagen? 

Följande är bland annat värt att framhålla:

1. Styrelsen skall lämna vd riktlinjer för verksamheten.

2. Styrelsen skall tillse att organisationen beträffande bokföringen och medelsförvaltningen även innefattar tillfredsställande kontroll.

3. Alla i styrelsen har samma ansvar.

4. Styrelse som bryter mot lagen eller uppenbarligen missköter sina uppgifter kan bli skadeståndsskyldig. 

I pressade situationer ställs styrelsens erfarenheter och omdöme på prov. Det finns styrelser där dessa viktiga egenskaper saknas. Det ligger nära tillhands att tala om legala konsekvenser. Finansiella kriser på löpande band borde oftare leda till att bolagsstämmornas viktiga uppgift att utse styrelsemedlemmar togs på betydligt större allvar. Vid sammansättningen av styrelse bör hänsyn tas till företagets situation, bransch, storlek och kompetensprofil. 

En styrelseordförande med nära kontakt med vd måste kunna möta många skiftande situationer. Därför kan inte hans eller hennes roll preciseras i aktiebolagslagen. Den allvarliga krisen i till exempel Swedbank torde till största delen bero på avsaknaden av erforderlig kompetens. Jämför Handelsbankens positiva utveckling, som kan förklaras av hög och bred kompetens. 

Det är skrämmande när världsekonomins kris till stor del orsakats av bankernas sanslösa utlåning. 

Till sist: Hur reagerar bankkunderna? Enligt min synpunkt borde de gemensamt kräva ett inflytande, till exempel när det gäller tillsättning av de högsta cheferna. Bankerna måste inse att det numera är dialog som gäller – inte envägskommunikation. 

Lennart Jansson

före detta industriledare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons