Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lennart Jansson: Skrota planhyrorna för idrottsklubbarna!

Annons

Idrott har av tradition inte betraktats som en politisk angelägenhet. Numera återkommer idrottsfrågorna då och då på den politiska dagordningen.

Speciellt har folkhälsan kommit i centrum. Idrottsrörelsen har därvid tillskrivits en ökad betydelse som hälsoförbättrare. Mer fysisk aktivitet inom den yngre generationen betraktas närmast som en nödvändighet.

Förre Folkpartiledaren Bengt Westerberg har sagt att idrottsrörelsen måste vara en viktig del i samhällsekonomin, vilket därmed kan bli en valfråga. Hur är då västeråspolitikernas engagemang för idrotten?

Genom några tidigare debattartiklar i VLT har undertecknad försökt att fästa politikernas uppmärksamhet på idrottens roll i dagens samhälle, bland annat en i maj i år, med rubriken Idrotten är till stor nytta för kommunen. Artikeln var av sådan karaktär att den borde ha öppnat stora möjligheter till intressanta kommentarer. Inte en enda röst hördes, vare sig från Västeråsalliansen eller oppositionen.

Tyder de uteblivna kommentarerna på bristande engagemang för barn och ungdom? Har man inte insett de frivilligas enorma insatser för idrottsrörelsen?

Låt mig erinra om att enligt Riksidrottsförbundet uppgår antalet ledare till cirka 450 000 varav 99 procent arbetar utan ersättning. Idrottsrörelsen står och faller med dessa frivilliga insatser.

Kommunernas insatser är synnerligen begränsade i förhållande till de frivilligas helhjärtade engagemang. Vi måste fråga oss om inte planhyrorna utgör någon sorts snubbeltråd. Så fort ekonomiska problem uppstår, kommer hyrorna i fokus och utgör ibland hinder för klubbarnas utveckling.

Hur beräknas hyresersättningarna? Ställ planhyrorna i relation till värdet av det frivilliga arbetet! Kommunens nämnder torde knappast gå i konkurs, men idrotten kan råka illa ut.

Som sagt var, skrota planhyrorna! Givetvis bör idrottsklubbarna ställa upp när det gäller skötseln av våra idrottsanläggningar.

För att komma vidare föreslår jag att representanter för samtliga partier samlas till överläggning om Västeråsidrotten. Även de olika förbunden bör visa sina muskler.

Lennart Jansson

hedersordförande i VSK

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons