Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lennart Jansson: Städa i maktens korridorer!

Annons

Gustav II Adolfs rikskansler Axel Oxenstierna (med anknytning till Tidö slott) lär ha sagt till en av sina söner att världen styrs med ringa visdom. Naturligtvis är det allvarligt med bristande kunskaper hos politiker, särskilt eftersom det ständigt pågår en maktkamp. Sällan ser man något positivt hos motparten, snarare tvärtom.

Enligt en TCO-tidning sa en gång en politiker: "Jag och många med mig har suttit i riksdag, regering och partistyrelse och diskuterat problemen och inte begripit ett dugg". Det var hedervärt med ett sådant erkännande, som också belyser riksdagsledamöternas dilemma, nämligen att de inte kan vara experter inom alla fackområden. Det finns inga övermänniskor! En slutsats är att det är viktigt att väljarna engagerar sig för att få fram företrädare med kunskaper och omdöme.

Dagens turbulens med bonusar skulle nog aldrig ha inträffat om gott omdöme fått råda. Bonusersättningarnas epok tycks lida mot sitt slut. Jag har framhållit i VLT att det är omöjligt att konstruera ett rättvisande bonussystem. Den 22 mars 2009 skrev Svenska Dagbladet: "Det finns ingen forskning som bevisar att bonusar skapar mervärde för ett bolags aktieägare."

Protesterna mot bonussystemen väcker frågan om styrelsernas ansvar och kompetens, en minst lika viktig fråga. Orimliga ersättningar till vissa börsbolags verkställande direktörer skadar näringslivet och medför att styrelsernas omdöme ifrågasätts. Kanske ännu värre är en helt ofattbar nivå på ersättningar till chefer inom verksamhet ägd av arbetsmarknadens parter såsom AMF. Det är därför LO-basen råkat särskilt illa ut. Det enda rätta vore att hela styrelsen ställde sina platser till förfogande. Bolagsstämmans viktiga uppgift att utse styrelsemedlemmar måste i framtiden skötas mer seriöst. Så kallade styrelseproffs med 15-20 olika uppdrag (LO-chefen har 24) blir i realiteten mer amatörmässiga än proffsiga.

Ove Jansson, regionchef för Företagarna, har på ett utmärkt sätt i sin artikel i VLT klargjort hur bonusdebatten plågar Sveriges småföretagare. Hatten av för dessa entreprenörer! En ljuspunkt är att dagens alliansregering har betydligt ökad förståelse för dagens småföretagare även om en del återstår. Socialdemokrater och vpk-are har nästan alltid varit motståndare mot en näringspolitik som är positiv för landets cirka 750 000 småföretagare.

Lennart Jansson

före detta industriledare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons