Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lennart Jansson: Tidsbegränsa politiska uppdrag?

Vi har många exempel på politiker som suttit 20-30 år i riksdagen eller i kommunfullmäktige. Enligt min mening borde ingen makthavare väljas för mer än två mandatperioder, det vill säga åtta år.

Annons

 Det gäller att lämna plats för den yngre generationen. I dagsläget finns mycket starka argument för att begränsa valperioderna.

Vi lever i en starkt föränderlig värld som ständigt kräver både nya kunskaper och snabbare beslutsprocess. Politiker och företagare som lever kvar i förgångna tiders tänkande blir de stora förlorarna. I företagsvärlden förkommer byte på ledningsposten allt tätare. Denna tendens borde återfinnas även inom den politiska sfären. Att köra i gamla hjulspår hindrar förnyelse. Ungdomen torde ställa sig positiv till ett system som påskyndar förnyelse bland makthavarna.

Ovanstående förslag är dock inte tillräckligt för att öppna ett tankeutbyte som i högre grad engagerar såväl politiker som övriga medborgare. Jag erinrar mig vad vår förre landshövding Mats Svegfors påpekade, nämligen att politikerna måste ägna mer tid åt de interna frågorna, till exempel beslutsprocesserna.

Under min tid i Västeråspartiet hade jag möjlighet att få inblick i kommunens verksamhet som jag fann mer trögflytande än jag tidigare anat. En motion från Västerås-partiet 2003 för att uppnå en mer effektiv och engagerande verksamhet stupade på Socialdemokraternas motstånd.

Tidningen Kommunaktuellt har påpekat att allt fler ledamöter skolkar från mötena, eftersom de inte upplever dem som meningsfulla och att besluten redan är fattade någon annanstans.

Fullmäktiges roll börjar alltmer ifrågasättas i flera kommuner, bland annat i Svedala i Skåne. Där tas förslagen upp till diskussion i kommunfullmäktige, som värderar dem och beslutar om de skall remitteras vidare. Ett annat exempel på nytänkande är de så kallade medborgarmötena, som är öppna för alla och där viktigare ärenden ventileras. Fullmäktiges roll borde nog ha berörts i Västerås stads inriktningsplaner till och med 2086.

För att förnya det politiska arbetet krävs enligt min mening:

w En tidsmässig begränsning av politiska uppdrag.

w Nya beslutsprocesser som bättre än tidigare engagerar såväl politiker som väljare.

Vissa politiker anser att även riksdagens arbete borde kunna förnyas. Det gäller inte bara att trycka på rätt knapp – ja eller nej.

Till sist: Behövs verkligen så många ledamöter i riksdag och kommunfullmäktige?

grundare av Västeråspartiet

Lennart Jansson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons