Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lennart Jansson: Vad anser västeråspolitikerna?

Annons
Försvinner i mängden. Det är självklart att varje parti måste vara öppet för samarbete över partigränserna, men det är något helt annat med en allians där vissa partier ibland tvingas ge avkall på någon hjärtefråga, skriver Lennart Jansson.foto: scanpix

I VLT den 4 maj 2011 fanns en debattartikel av undertecknad med rubriken De mindre partierna måste nog gå sina egna vägar för att inte tappa väljare. Sedan dess har frågan fått ökad uppmärksamhet, bland annat inom Centerpartiet. Detta är inte överraskande eftersom partiet 1973 redovisade cirka 25 procent av rösterna under Thorbjörn Fälldins ledning. I dag har partiet endast drygt 4 procent av rösterna enligt opinions-undersökningarna.

Annie Johansson är en het kandidat till att efterträda Maud Olofsson och hon anser att hennes parti har förlorat på samarbetet med Moderaterna. Partiets själ och grundläggande värderingar har kommit i skymundan.

Alla småpartier inom Alliansen bör nog ställa sig liknande frågor. En följa John-politik är en strategi som på sikt säkerligen kan leda till katastrof. I såväl näringsliv som politik gäller det att finna intressanta nischer som skiljer sig från mängden.

Vi kan tala om positionsstrategi. Enligt min erfarenhet saknar många av Västerås kommunpolitiker sådana marknadskunskaper som behövs i kampen om väljarna. Det talas positivt om nödvändigheten av en utökad dialog men hittills har resultatet inte varit imponerande.

Det är självklart att varje parti måste vara öppet för samarbete över partigränserna, men det är något helt annat med en allians där vissa partier ibland tvingas ge avkall på någon hjärtefråga. I ovannämnda VLT-artikel framförde jag önskemål om att Folkpartiet klart och tydligt måste marknadsföras som ett parti som lever upp till de liberala idéerna.

Michael Gajditza tog i VLT den 16 maj upp liberalismen i en artikel med rubriken Folkpartiet liberalerna bör leva upp till namnet. Det är utmärkt att någon engagerar sig, men det är en besvikelse att ingen enda ledande folkpartist har hört av sig. Jag är numera medlem av Folkpartiet, men det är allvarligt när man inte lyssnar på sina medlemmar och inte lämnar tydlig information om det politiska läget. Hur är det med medlems-vården?

Alliansen har inte nått någon större framgång rörande skolfrågorna efter Social-demokraternas misslyckade skolpolitik. Man hade ett utmärkt utgångsläge men har inte lyckats utnyttja detta på rätt sätt.

I frågor av stor dignitet borde varje parti kalla till medlemsmöten. Politikerna vet inte alltid bäst och kan inte behärska alla områden, långt därifrån. I dagens ekonomiska situation borde sparsamhet vara en ledstjärna för kommunerna.

I Ystads Allehanda fanns en artikel den 12 juli 2011 med följande text: ”Det är dags att sluta skuldsätta framtiden”. Kommunerna har en pensionsskuld på 216 miljarder kronor. Soliditeten i kommunerna uppgår till omkring 50 procent. Lägg därtill den dolda pensionsskulden. Då sjunker soliditeten till 6 procent.”

En fråga till kommunfullmäktige: Är ett långsiktigt sparande viktigare än att satsa riskpengar på ett äventyrsbad, när mer resurser krävs för att ta hand om en åldrande befolkning och arbetslösa ungdomar?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons