Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lennart Jansson: Varför så brått att sälja ut statliga företag?

Annons

Regeringen med Mats Odell (kd) i spetsen har för avsikt att sälja ut många av de statsägda företagen. Finansföretaget Carnegie fick i uppdrag att ombesörja dessa miljardaffärer. Men skandalaffärer i Carnegie tvingade till sist staten att finna en ny partner. Massmedierna koncentrerade sig mer på Carnegie än på statens roll som aktieägare.

Motiven för dylika utförsäljningar tycks delvis grunda sig på ett gammaldags tänkande och inte vara baserade på dagens situation inom den statliga företagssfären. Det är inte överraskande att intresset för de planerade utförsäljningarna ha minskat. Nedanstående faktorer har viss betydelse vid en bedömning av de statliga företagen.

Under vår stormaktstid (1611-1718) gynnade staten exporten medan importen försvårades. Resultatet blev att de egna industri-företagen inte utvecklades på ett effektivt sätt. Mottot för denna tid var: "Svensk man i svensk dräkt", det vill säga "köp svenskt". Inom textilindustrin reglerade

regeringen till och med storleken på knapparna.

En ekonomisk kris uppstod och ledde till en finansiell katastrof. Sedan kom liberalismen som en befriare och banade väg för enskild företagsamhet. Sveriges tillväxt var beroende av kapitalkrävande investeringar, där riskexponeringen var exceptionellt hög för det privata kapitalet - till exempel för järnvägar och telekommunikationer. Den enskilda företagsamheten blomstrade och var av stor betydelse för vårt land.

Under 1960-talet väcktes åter tankarna om ett ökat statligt företagande. Bland annat låg herrarna Thage G. Peterson och Bosse Ringholm bakom sådana tankar. Ringholm skrev en gång:

"I partiprogrammet finns de principiella riktlinjerna för omvandlingen av den nuvarande blandekonomin till en socialistisk ekonomi." Med löntagarfonderna skakades det enskilda näringslivet i sina grundvalar. Många socialdemokrater reagerade negativt, inte minst Kjell-Olof Feldt.

Positivt är att gamla affärsverk har omvandlats till aktiebolag, till exempel Televerket och FFV - en mångårig process som jag deltog i. Vi kan fastslå att de statliga företagen nu till största delen är välskötta och att styrelserna har fått en mer proffsig sammansättning.

Varför denna brådska med utförsäljning av statliga företag? Att driva företag innebär alltid risker. Är detta ett motiv för försäljning?

Om man frigör åtskilliga miljarder, hur skall då dessa belopp användas? Man kan tänka sig olika fonder för till exempel sjukvård och andra sociala investeringar. Vad säger våra riksdagsmän med anknytning till Västerås?

Lennart Jansson

hedersordförande i västeråspartiet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons