Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lennart Jansson: Västmanland saknar Gnosjöanda

Vem har inte hört talas om Gnosjö som exempel på en synnerligen positiv industrimiljö?

Annons

Varför har denna atmosfär vuxit fram i Småland? Människorna där har fått kämpa hårdare i en stenig och karg natur. Många smålänningar tvingades emigrera för att finna sin överlevnad.

Man måste hushålla med begränsade resurser. Så kallad småländsk ekonomisk snålhet har sin tradition, likaledes kampviljan. Vi kan gå tillbaka till Dackefejden.

Någon staty över Dacke restes inte, eftersom Växjö kommun inte kunde enas om hans roll - frihetskämpe eller enbart bråkstake?

Gnosjö har inte levt på statliga bidrag.

Målet har alltid varit att stå på egna ben.

Sammanhållningen mellan människorna i form av sociala nätverk har sin betydelse. Den amerikanske forskaren Robert Putnam har påvisat att regionala aktiviteter som fotbollslag, sångkörer och kyrkliga rörelser kan stärka den lokala samhörighetskänslan.

I Gnosjö har kyrklig etik betytt en del för ett framgångsrikt näringsliv. "Jag tar hand om dig om du tar hand om mig."

Troligen har flera historiska faktorer bidragit till dagens Gnosjöanda som präglas av ett differentierat småföretagarklimat.

Västmanland och Västerås har inte den bakgrund som betytt så mycket för Gnosjös utveckling. Det är kanske under senare år som våra politiker har börjat inse att flera regioner behöver ett inslag av Gnosjöanda. Det är sorgligt när verkställande direktörer höjs till skyarna när de avskedar personal utan att först söka andra lösningar.

Företagarna måste själva gå i spetsen för att bilda "småföretagarklubbar" inom länet utan inblandning från politikerna. Tveklöst saknar Västmanland den småföretagaranda som finns i Gnosjö. Sverige behöver mindre styrning uppifrån och mer initiativ nerifrån.

I USA har sysselsättningen räddats genom tillkomsten av nya småföretag. Nedanstående faktorer har betydelse för att vi skall lyckas bygga upp en livsviktig småföretagarsektor:

1. Förändringsbenägenheten måste öka - gå inte i gamla hjulspår.

2. Reaktionstiden för modifieringar av produkter måste vara kort - den är ofta trög hos storföretagen.

3. Avståndet till kunderna bör krympa.

4. Lönsamheten får inte påverkas negativt av volymtänkande. Störst är inte alltid bäst.

5. Styrelsen måste vara kompetent och fungera som bollplank i väsentliga frågor.

6. Marknads- och utvecklingskostnaderna bör få större betydelse än tillverkningskostnaderna.

Västmanland som ett kreativt industrilän kräver nytänkande. Vi ligger efter Gnosjö men låt oss lära av denna unika industrimiljö.

Lennart Jansson

Västeråspartiet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons