Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lennart Jansson: Vi behöver fler snilleindustrier i Västmanland

Det är intressant att konstatera att bakom våra snilleindustrier finner vi enskilda människor som har haft idéer som har vuxit till världskoncerner.

Annons

Slutet på 1800- talet och början på 1900-talet kan betraktas som en guldperiod för svensk industri.

Ett faktum är också att bakom dessa uppfinningar döljer sig ofta unga män med ingen eller svag utbildning. Ett par exempel: Lars-Magnus Ericsson med sina telefoner som hade en femårig folkskola som enda utbildning liksom de oerhört framgångsrika bröderna Nils och John Ericsson.

En slutsats är att man inte kan utbilda människor till snillen. Däremot kan man ge dessa personer stöd i vissa avseenden.

Någon har sagt: ”Det finns ingenting starkare än en idé vars tid har kommit”. Det är ofta frågan om rätt timing för att lyckas. Jag haft förmånen att engagera mig, tidigare som storföretagsledare och senare i livet i mindre och medelstora företag.

Mina erfarenheter är att det krävs människor med stort mod, en obändig vilja, en särpräglad begåvning och som kan fungera både som kreatör och entreprenör. Dagens Sverige med hög arbetslöshet bland ungdomarna är oroande och politikerna tävlar om att finna lösningar som tyvärr ofta är temporära.

Som arbetsgivare måste det finnas en marknad som efterfrågar företagets produkter innan vederbörande nyanställer. Vi bör nog också notera att den privata sektorn har minskat ganska drastiskt i förhållande till den offentliga.

Tveklöst måste nya företag etableras, helst av typen innovativa för annars hotas välfärden som i så fall kräver skattehöjningar. Politikerna måste prioritera långsiktiga investeringsobjekt. I Västmanland borde startas ett projekt vars mål är att finna intressanta nya företag.

Tyvärr har ambitionerna inte varit tillräckligt starka för en ny guldålder för nyföretagande. Det är dock ett sundhetstecken att även vänsterkrafterna numera har en mera positiv syn på småföretagande. En ökad samsyn är välkommen.

Redan i VLT den 23 juni 1989 hade jag en artikel med rubriken ” Var rädd om småföretagande”. Under åren har ett flertal artiklar inom detta område varit aktuella. Den politiska reaktionen har varit svag.

Kokpunkten tycks nog vara mer spännande för våra politiker. Varför inte utlysa ett årligt stipendium på 100.000 för att stimulera en lysande idé. Namnet kan till exempel vara ”Snilleblixten”. Projektet kan kanske administreras av länsstyrelsen.

För att värdera olika projekt krävs en liten grupp av kvalificerade bedömare. Vad säger landshövdingen Skogö och representanter för våra framgångsrika företag til exempel ABB med flera. Vad säger politikerna?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons