Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lennart Nilsson: Pengabrist ett hot mot Perspectivesfestivalen

Annons

Meningsskiljaktigheten mellan Västerås stad och Nya Perspektiv, förorsakad av kommunens blygsamma bidrag till en eventuell festival i mars 2009, har intresse långt utöver det aktuella fallet.

Vilken typ av musik bör samhället stödja? Vilken typ av musik räknas bland samhällets beslutsfattare, och vilken räknas inte? Kommunens hållning till Perspectivesfestivalen ger en tydligt illustration till det aktuella läget, tyvärr inte bara i Västerås.

Perspectivesfestivalen i Västerås har hållits vid två tillfällen, 2004 och 2007. Båda gångerna har den väckt stor och positiv uppmärksamhet. Fyradagarsfestivalen 2004 blev omskriven i bland annat samtliga svenska rikstidningar samt Göteborgsposten, och flera facktidningar i Sverige och utomlands (USA, England, Tyskland, Finland). Den fick inslag i alla fyra radiokanalerna i Sveriges radio, i Danmarks radio samt i Sveriges television och MTV.

Från tvådagarsfestivalen 2007 sändes tio konserter i Sveriges Radio, varav flera i repris. I Dagens Nyheters kulturbilaga fick den en helsida med rubriken Musikfest i världsklass och betecknades som en av landets mest betydande festivaler. Jag kan inte komma på något enda kulturevenemang i Västerås, som varit i närheten av denna mediala uppmärksamhet. Och skulle det finnas något sådant, så vill jag veta vilket det är.

Perspectives 2004 drog publik från stora delar av Sverige, från de nordiska länderna samt England, Skottland, Tyskland, Belgien, Holland, Italien, Schweiz, Ryssland, USA och Kanada. 2007 var väl lika många länder representerade i publiken, men i mindre utsträckning, i huvudsak beroende på att festivalen omfattade endast två dagar. Vi fick flera påpekanden om att man inte åker från Italien, Schweiz eller Holland för bara två

dagar. Av samma skäl missade vi också den internationella musikpressen.

Därför vill vi nästa gång göra en tredagarsfestival. Om de ekonomiska resurserna inte räcker till detta, läggs festivalen ner. Ännu en tvådagarsfestival är inget alternativ. Detta kräver naturligtvis mer pengar än 2007, vilket vi gjort helt klart för kommunen. Jag har också personligen talat om för Mikael Damsgaard att jag har förståelse för om vi inte får hela den sökta summan, 400000 kronor. Men det finns summor mellan de ynka 100000 kronor vi fick och den summa vi sökte. 200000 kronor hade varit helt OK.

Liksom i de tidigare festivalerna vill vi spegla den närmast explosionsartade utvecklingen inom dagen improviserade musik, med rötter i jazz, rock, pop och konstmusik. Inte minst har den nya elektroniska tekniken revolutionerat det musikaliska ljudlandskapet. I många länder världen över dyker det upp nya scener med hittills okända grupper och artister. Det är i första hand här det intressanta nyskapandet inom musiken sker, inte i kostnadskrävande operahus och symfoniorkestrar.

Perspectives 2009 kommer, om den blir av, att innehålla representanter för dessa scener i Europa, USA och Japan.

Jag menar att den här musiken bör få ett betydligt större samhällsstöd än den får idag. Det är ju den musiken som går i spetsen för utvecklingen! Nu går i stället nästan hela samhällets musikstöd till symfoniorkestrar, sinfoniettor och operahus med en i huvudsak mycket traditionell repertoar, som i dag inte kan klassas som något annat än underhållningsmusik. Och trots allt tal om att satsa på ungdom och nyskapande, vänder sig denna traditionella och kraftigt samhällsstödda

musik till en tämligen ålderstigen publik.

Men det är inte bara genom det demonstrativt magra bidraget till en eventuell festival, som man från Västerås stad visat att den här musiken inte räknas, hur stora framgångar vi än uppnår.

Efter förra festivalen kom gratulationer från Västmanlandsmusiken, chefen för Rikskonserter och till och med från utbildnings- och kulturdepartementet. Men inte ett positivt ord från stadshuset i Västerås. Och ett sådant ord är ändå gratis! Budskapet är klart: Er musik räknas inte, den finns inte för oss som har makten. Här gäller den fina musiken, det vill säga klassisk musik, för det fina folket, och så lite Carola åt populasen! Vi talar ofta och gärna om att "sätta Västerås på kartan", och ni har verkligen gjort det. Men,

tyvärr, det var fel karta.

Sannolikheten för att det blir en festival i mars nästa år har genom kommunens agerande minskat, men vi som arbetar med Perspectivesfestivalen har inte givit upp. Nya Perspektiv har en stabil ekonomi, en del bidrag har redan beviljats, och vi har gott hopp om fler sådana.

Lennart Nilsson

ordförande, Nya Perspektiv

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons