Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lennart Rosenberg: Äldrevården i Västerås inte mycket att skryta med

Bengt-Åke Nilsson och Marion Annilén skriver att jobbavdraget har kommit till för att bland annat kompensera för förhöjda kostnader vid arbete på annan ort.

Annons

Att jobbavdraget kom till av den orsaken tvivlar jag på. Är det inte så att alliansen vill åt sjukskrivningarna? Att det finns några som fuskar tvivlar nog ingen på, men ska hela befolkningen straffas för det? De allra flesta har skäl för sina sjukskrivningar.

Inte har väl heller hela den arbetande befolkningen börjat pendla och alla äter inte ute. Den övervägande majoriteten jobbar väl på sin bostadsort.

I en artikel i tidningen PRO-pensionären står följande att läsa: ”Svenska pensionärer är unika. PRO har låtit Katharina Wesolowski, forskarassistent vid Institutet för social forskning vid Stockholms universitet, gå igenom beskattningen av pensionärer och yrkesverksamma i 18 länder. Hon finner att Sverige är det enda landet som beskattar pensionärerna hårdare än yrkesverksamma. I de flesta länder betalar pensionärer lägre skatt än yrkesverksamma.”

Enligt artikeln betalar den tyske pensionären hela 18 procent lägre skatt. Hur motiverar man folk där att jobba? Har de inga pendlare eller uteätare?

När det gäller äldrevården så tycker jag att det är bedrövligt att man som ensamstående 90-åring med KOL, pacemaker, opererad för cancer och deprimerad inte ska få välja bort hemtjänst och komma in på ett äldreboende. Där är det bättre i Västerås än i en av våra grannkommuner, men är sämre på annat, och det har blivit sämre sedan alliansen tog över.

På grund av upphandling tvingas de som vill utföra tjänsterna lägga sig så lågt i budgivningen att det går ut över själva vården. På ett äldreboende i Västerås har man minskat personalstyrkan med 25 procent på vardagar och 33 procent på helger. Man har på grund av personalinskränkningarna bara tid att duscha brukarna en gång i veckan. Dessutom talar flera kommuner om besparingar och det vet vi ju alltid drabbar de äldre som har svårt att göra sig hörda.

Tidningen Dagens Samhälle publicerade i december 2008 den första nationella brukarundersökningen inom äldreomsorgen där man mäter NKI – nöjd kundindex – och där hamnar Västerås på 264:e plats av 290 kommuner, slagna av samtliga kommuner i Västmanland, förutom Skinnskatteberg som hade samma index. Medelindex låg på 70 och Västerås hamnade på 67.

Så man ska kanske inte skryta allt för mycket över vården i Västerås?

Västerås

Lennart Rosenberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons