Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LF: Förskolor saknar ändamålsenliga kök

Annons

På förskolor med obemannade kök singlar, två avdelningar upp till fyra, där får medarbetarna ta tid från det pedagogiska- och barngruppsarbetet för att klara av beställningar, mottagande av färdiglagad mat och utportionering. Efterarbete som diskning av kantiner får en del stå i städskrubben och göra. Det saknas även ändamålsenliga utrymmen för att ta emot maten när den kommer i stora korgar.

På en förskola i vintras fick medarbetarna dra vagnar genom snömodd mellan de olika husen. Matvagnar transporteras manuellt från skolkök till förskolor i alla väder. Det ställs stora hygieniska krav på mathanteringen i dag. Grönsaker tillreds i utrymmen som inte är lämpade för detta.

På en förskola med obemannat kök har man lika bemanning medarbetare/barn som en förskola med bemannat kök. Detta är en kvalitetsförsämring. Med en icke fungerande bemanningstjänst så blir vissa dagar med frånvarande medarbetare en riktig stressbelastning.

Maten upplevs inte alltid så fräsch när den kommer från ett annat kök. Valmöjligheterna uteblir ofta därför att det är omständligt att transportera all mat.

Detta är baksidan av den framgångsrika skolrestaurangen. Det finns ingen ekonomi att ha en utökad bemanning på berörda förskolor och det finns inte heller ändamålsenliga lokaler för denna hantering. När denna förändring skedde försvann det också medarbetare från förskolor där det fanns en utökad bemanning.

Det finns dock ett fåtal enhetschefer som gör allt vad de kan för att behålla kvaliten och den goda arbetsmiljön. Lärarförbundet har försökt att påverka arbetsgivaren Västerås Stads skolverksamheter men utan resultat.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons