Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Liberal kraftsamling för Mälardalen

Annons

Ibland verkar det som om politiken bara gäller beslut för dagen. För att vackra visioner ska bli mer än luftslott krävs att vi fattar beslut i dag som håller även i morgon, och för nästa generation.

Därför förstärker folkpartiet i Mälardalen nu ett liberalt samarbete som tar sikte på en samlad, växande Mälardalsregion. Ledande liberala kommun- och regionpolitiker samlas i dag i Västerås för att få veta vad regionen är och kan bli, vad som krävs för att nå dit - och för att diskutera vad vi som politiker och beslutsfattare ska göra, och inte göra.

Vi vill ställa oss frågan: Hur skapar vi förutsättningar för en växande och attraktiv Mälarregion? Vårt mål är en internationellt konkurrenskraftig region där också företag, människor och idéer kan växa. För att finna ett svar måste vi lyssna och det gör vi i dag i Västerås. Men vi har redan en del tankar.

Från Stockholm i öster till Örebro i väster har Mälarregionen växt samman. Länsgränserna betyder allt mindre - också politiken och offentlig sektor måste överskrida gränserna. Människor bor i ett län, arbetar i ett annat och roar sig i ett tredje. En större region gör alla till vinnare - de som vill bo med storstadens puls eller i småstaden, de som arbetar med högteknologi eller jordnära tjänster, de som söker en bra utbildning för arbetslivet eller de som har lämnat det.

I Mälardalen finns redan världsledande industrier och forskning inom automations/robotteknologi, bioteknik, medicin, telekommunikation och transporter, och mycket mer. En stark Mälarregion gynnar hela Sverige genom att attrahera utländska företag, huvudkontor, forskning och kulturmöten. Stockholm-Mälardalen ska kunna konkurrera med världens storstäder.

För att Mälarregionen ska växa måste avstånden krympa. Då kan fler förena drömjobbet med favoritboendet. Mälardals- och Svealandsbanorna har betytt mycket men ännu återstår en hel del att göra på kommunikationernas område: dubbelspår på järnvägarna, moderna tåg som har tillräckligt täta avgångstider, motorvägsstandard på hela E 18 och E 20 och ett i övrigt upprustat vägnät. Vi behöver en biljettprissättning som inte är beroende av gränser för att underlätta pendling. Landets huvudstad måste få en förbifart och efter 40 år en fullbordad ringled. Mälartunneln för tåg genom Stockholms city är den enskilt viktigaste infrastrukturinvesteringen för vår region.

Många kommuner i regionen kan erbjuda ett mycket attraktivt boende. Människor måste ha bra bostäder i olika prisklasser och i olika delar av Mälardalen - i dag byggs det för lite och för dyrt inte minst i Storstockholm. Det fordrar färre regler, snabbare planprocesser, ett kommunalt ansvar att ordna mark samt inte minst lägre skatt på boendet. Folkpartiet vill sänka och på sikt avskaffa fastighetsskatten.

Livskvaliteten ska vara hög - det är en av vår regions starkaste konkurrensfördelar. Naturen och vattnet är oslagbara tillgångar som måste vårdas. Mälaren ska vara både vattenväg och riksintresse för vattenvård, Östersjön både det friska och det rika havet. Miljötänkandet ska ligga i framkant, med inte minst ren energiframställning för värme och transporter.

Mälardalen ska vara mångfaldens region. Slå vakt om en tolerant grund för människors livsval och livsstilar. Fokusera på kraften i ett rikt, samlat kulturliv. Ta vara på det rika utbudet av upplevelser, evenemang och idrott.

Framför allt måste vi ge näringslivet, forskningen och utbildningen rätt förutsättningar. Det är ett evigt tema för liberaler och brännpunkten för oppositionen i hela landet i motsats till en socialdemokrati som kväver i stället för att uppmuntra växtkraften. Vad är det som lett till ett världsledande centrum för robot- och bioteknik i Mälardalen? Vilka andra möjligheter har vi missat? Hur kan vi få en ännu bättre miljö där idéer kan födas och utvecklas?

Våra reformkrav är välkända, ofta upprepade genom åren men inte mindre angelägna utan snarare än mer akuta: Rensa i snårskogen av regler. Gör det lättare och billigare att anställa. Förnya utbildningsväsendet. Omforma grundskolan till en kunskapsskola. Utveckla yrkes- och lärlingsutbildningar. Ge alla, oavsett hemort, verklig valfrihet med nationell skolpeng. Upprusta högskolan till en högkvalitativ utbildning inriktad mot arbetslivet. Och gör slutligen något åt världens högsta skatter.

En tillväxtmotor, en europeisk storstadsregion med internationell lyskraft, en region där gränserna betyder mindre och människorna mer - det är vår liberala vision för Mälardalen.

Jan-Erik Brohede

Liselott Hagberg

Lennart Nilsson

Erik Ullenhag

Maria Wallhager

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons